default_mobilelogo

Uzun bir yazı olacak baştan söyleyeyim… Direk markalara geçmek istiyorsanız sizi aşağılara alalım, yok bana detay lazım diyorsanız devam edelim…

Aslında uzun zamandır aklımdaydı evdeki tüm malzemelerinde organik ya da daha az zararlı olan alternatiflere geçmek ancak nereden başlayacağımı bilemedim, araştırma yapmak için de yeterli zamanı bulamadım. Sanırım biraz da erteledim hep… Kısmet bugüneymiş yani hamileliğimiz 18.haftasına… Artık hayatımı A dan Z ye değişeceğini kabul etmişken temizlik maddelerini de değiştirmek zor olmasa gerek dedim :).

Bulaşık makinesi deterjanları, çamaşır makinesi deterjanları, yer temizleyicileri hepsi bize birebir temas eden, aslında farkına varamadığımız zehirleyiciler. Beyin, akciğer, karaciğer, kalp gibi hayati organlarımızı direk etkiliyor. Düşünsenize bir; yeni temizlik yapılmış bir evde kaç adet kimyasal kullanılmıştır? Hepsinin kokuları birbirine karışınca ciğerler bundan nasıl etkileniyor… İşte alzheimerin, kanserin, MS hastalıklarının artmasının sebepleri olarak da bunlar görülüyor…

Biliyoruz ki artık bebekler daha hassas, daha alerjik ve daha korumasız. Aklınıza ‘biz organik deterjanlarla mı büyüdük? Diye bir soru gelebilir ki çok normal. Bizler muhtemelen daha az kirletilen bir dünyada kendimizi koruyabiliyorduk ya da annelerimiz bizi koruyabiliyordu, belki de yediklerimiz daha temizdi, bu bahsettiğimiz kirleticilerin etkisi daha az kalıyordu. Eskiyle yeniyi tam olarak kıyaslama şansım pek yok ancak biliyorum ki bebeğim en azından yenidoğan statüsünden çıkana, dünyaya alışana kadar hassas olmak zorundayım ve sürdürebildiğim kadar bu durumu sürdürmeliyim. Eve temizliğe gelen abla çamaşır suyuna aşık olduğu için pek memnun olmayacak bu durumdan ama olsun :)

 

Bir çevre mühendisi olarak kimyasalların çevreye etkisini çok iyi biliyorum, dolayısı ile insan sağlığına etkisini de…

Evlerimizde kullandığımız temizlik maddelerinin içinde SÜLFAT, FOSFAT, AMONYAK, KLOR, SLS, SLES, PARABEN, SENTETİK KORUYUCULAR, PETROKİMYASALLAR, KİMYASAL KÖPÜRTÜCÜLER, PARFÜM olmamalı. Yani şuanda evlerinizdeki temizleyicilerin hepsi çöp!

Organik bir ürün almak istiyorsanız mutlaka üzerinde ICEA damgası olmalıdır. ICEA sertifikasyonu uluslararası düzeyde akredite bir kurumdur ve Avrupa’nın en güvenilir organik kozmetik sertifikasyonuna eşdeğerdir.

Bu aşamada iki çözüm yolu var.

  1. Kendi temizleyicilerinizi doğal maddelerle kendiniz yapabilirsiniz.
  2. Organik markalarından satın alabilirsiniz.

Ben kendinyap felsefine göre yaşayan bir kişi olsam da temizleyiciler için biraz tehlikeli olduğunu düşünüyorum. Güvenilir karışım tarifleri, bunları yaparken doğru ölçmek… İyi bir şey yapmak isterken felakete yol açmamak için güvendiğim markalardan almayı tercih ediyorum.

 

Bu nedenle piyasada bulabileceğiniz -en azından güvendiğim- markalara bakalım;

Minoris Baby www.minorisbaby.com Bor içeren ilk markaymış ülkemizde, doğa dostu ve antialerjik olması yönünden etkileyici. Web sitesinden yada www.n11.com’dan sipariş verilebiliyor.

‘’Neden Bor? Bor bilindiği üzere oldukça etkili bir etkendir ve bulaşıklarınıza zarar vermeden direkt lekeler üzerinde çalışan önemli bir temizlik ajanıdır. Bunun yanı sıra Bor’un bilinen günlük hayatta karşılaştığımız ve karşılaşabileceğimiz bakteri suşları üzerinde %70 oranında bakterisid etki gösterdiği Türk ve Amerikalı bilim adamları tarafından keşfedilmiştir. Ayrıca Bor Alerji tedavisinden kanser tedavilerine kadar birçok alanda kullanılmaktadır. Yine bebeğinizin cam biberonunda esneyip kırılmayan oyuncaklarında da bor bulunmaktadır. Kısaca Bor temizlik ürünlerinde imkansızı başarmanın yegane yoludur. Sls, Sles, Fosfat, Optik Ağartıcı, Sentetik Parfüm, Boya, Paraben ve Petrokimya türevi hiçbir hammadde içermez.’’ Diyor marka.

Organik çamaşır deterjanı 50 yıkama: 30 TL

Organik temizleme sıvısı 500 ml: 15 TL

 

Friendly Organic www.friendlyorganic.com.tr ; Dünya çapında birçok sertifikası olan güvenilir bir marka. Bir evin ihtiyacı olan tüm temizleyicileri bulabiliyorsunuz. Online alışveriş için http://www.biomini.com.tr/ adresine yönlendiriyorlar.

Parfümsüz Bebek Çamaşır Deterjanı 53 yıkama: 53 TL

Biberon ve Beslenme Gereçleri Temizleyici- Parfümsüz - 500 ml: 25 TL

Bulaşık Makinesi Tablet Deterjan - Organik Limon Yağı 25 Tablet: 30 TL

Friendly Organic Parfümsüz Bebek Şampuanı 400ml 30 TL

 

Bio Plante - Sodasan http://www.bio-plante.com/ Belçika menşeili bir firma. Birçok uluslararası sertifikası var. Ayrıca Alman Sodasan firmasıyla da ortak çalışıyorlar. Bioplante organik makyaj ürünleri, organik diş macunları da var ve oldukça başarılılar.

Sodasan Organik Sensetive Sıvı Çamaşır Deterjanı – 1,5 KG: 43 TL

Sodasan Organik Bulaşık Makinesi Detarjanı – 25 Tablet: 37 TL

Sodasan Organik Limon Ferahlığı Elde Bulaşık Deterjanı – 1 LT: 26 TL

 

Seventh Generation https://www.seventhgeneration.com/ Amerika menşeili bir firma. Birçok ürünü var. Bitkisel maddelerden ve bitkilerin yağlarından elde edilen karışımlardan yapılıyormuş. Sertifikasyonları oldukça bol. Amerikada’ki aynı içerikle mi Türkiye’ye gönderiyorlar bilmiyorum ancak fiyatı en yüksek markalardan biri.

Bebek Çamaşırları için Kokusuz Konsantre Doğal Sıvı Çamaşır Deterjanı 1,5 lt: 60 TL

Ultra Power Plus Doğal Sıvı Bulaşık Deterjanı Taze Kokulu 650 ml:  32 TL

 

İncia https://www.incia.com.tr En sevdiğim markalardan biri. Makyaj ürünlerinden , temizlik maddelerine bütün ürünleri var. Kozmetikleri özellikleçok iyi ve eczanelerde satılıyor.

Doğal Bulaşık Sabunu 500 ml : 19 TL

Doğal Çamaşır Makinesi Sabunu 750 ml: 42,5 TL  (İçindekiler: Zeytinyağı, Hindistan Cevizi Yağı, Hint Yağı, Sirke, Karbonat, Gliserin, Portakal Yağı, Greyfurt Yağı)

 

Bütün bu araştırmalardan sonra kararı deneyerek vereceğim. Maalesef firmalar deneme boyu ürün yapmıyorlar. Bu nedenle bebeğiniz doğmadan önceki süreçte kendiniz alın ve deneyin derim ben, keza ben öyle yapacağım. Denedikçe bu yazı altına güncelleme yapacağım :)

 

Hoşçakalın

Merve