default_mobilelogo

Samos Adası, Türkçe adıyla Sisam adası… Diğer Yunan adalarına göre daha yeşil, daha ormanlık ve daha biz gibi... çok yakın olması da cabası. Dilek yarımadasına en yakın mesafesi 1,2 km.

Adanın merkezi Vahty kenti… Diğer bir limanı ise kuzeyde yer alan Karlovasi… Kuşadası’ndan ve Seferihisar’dan düzenli olarak Vahty’e yolcu taşıması yapılmaktadır. Selanik aktarmalı olarak uçak ile de ulaşmak mümkündür. Biz Sakız adasından aracımızla geldiğimiz için kalma süremizi tamamen feribot günlerine göre ayarladık. 2 gece 3 gün geçirdik Samos’da. Yetti mi derseniz evet yetti ama görmediğimiz çok yer oldu. Bence 5-6 günlük bir tatil planını kaldırır Samos adası.

 

Konaklama için en güzel yerler: Kokkari veya Pyhagoreio… Biz Vahty merkezde Hotel Bella Vista’da gecelik 50 euro ya kaldık. Tam limana bakan müthiş bir manzarası var ancak akşamları Vahty’de yapılacak pek bir şey olmadığı için keşke Kokkari’de kalsaydık dedik.

(Karlovasi hiçbir özelliği olmayan bir yer konaklamak için düşünmeyin bile derim.)

 

 

Samos Adası Plajları

Samos ve Sakız adası ile detaylı bilgileri diğer yazılarımda bahsetmiştim ancak Samos adası plajlar anlamında oldukça geniş alternatifler sunuyor. Beac olarak adlandırmdığımız organize olan yada olmayan toplam 31 adet plaj var. Aşağıda detaylarından bahsettiğim. Bunların dışında ise gezerken keşfedeceğiniz sayısız plaj olacaktır. Ada genel olarak bizim bayram tatillerimizde kalabalık olsa da plaj sayısının çokluğundan dolayı bu kalabalığı güzndüz pek hissetmiyorsunuz.

 

 

 

 

Aşağıdaki listeyi ben gitmeden birkaç kaynaktaki bilgileri derleyerek oluşturmuştum. Umarım sizin de işinize yarar.

Kuzey-Kuzeybatı Plajları

MEGALO SEITANI (Büyük Şeytan)

Potami’den yürüyerek 3.5 km lik parkuru takip ederek ulaşabilir, yolda Mikro Seitani plajını da görebilirsiniz.Plaja, Karlovasi limanından kayıklarda gitmektedir. Plaj, MonachusΜonachus fok balıklarının uğrak yeri olmasından dolayı ekolojik park olarak nitelendirilmiştir.

Kalın kum, ince çakıl

POTAMİ

Şehir merkezinin batısından yaklaşık 34 km uzaklıkta, Karlovasi limanından hemen sonra büyük  (yaklaşık 800 metre uzunlukta) bir plajdır. Adanın kuzey tarafında yer alır ve kuzey rüzgarları estiğinde burada çok yüksek dalgalar oluşur. Çakıl taşları ile kaplı, oldukça derin ve temiz denizi olan plajdır. Plajın tümünde organize alt yapı yoktur ve sadece bir yerinde az sayıda şezlongları ve güneş şemsiyeleri olan bir beach bar vardır.

Çakıl

KARLOVASİ LİMANİ

Şehir merkezinden yaklaşık 32 km uzaklıkta ve Karlovasi köyünün içinde Limani plajı (yaklaşık 1 km uzunlukta) bulunmaktadır.Ticari limandan dalgakıran ile ayrılan plajın suları sığ ve üzeri ince kumlarla kaplıdır. Kuzey bölgesinin diğer plajlarında olduğu gibi güçlü kuzey rüzgarları estiğinde burada büyük dalgalar oluşur. Bazı kısımlarında şezlonglu güneş şemsiyeleri ve snack barlar vardır.

Sığ, dış kısmı çakıl, suyun içinde ince kum

AGİOS NİKALAOS

Şehir merkezinin batısından yaklaşık 27 km. uzaklıkta, organize alt yapısı olmayan bir plajdır ve sakin bir denizde yüzme olanağı sunmaktadır.

Çakıl

KAMPOS AGİOS KONSTANTİNİOS

Şehir merkezinin batısından yaklaşık 16 km uzaklıkta ve Agios Konstantinos yerleşim birimine varmadan önce, küçük bir plaj (yaklaşık 350 metre uzunlukta) dır. Organize bir plaj değildir. Büyük çakıl taşları ile kaplı, temiz ve derin denizi olan, bölgenin diğer plajlarında olduğu gibi kuzey rüzgarları estiğinde yüksek dalgalar oluşan bir plajdır.

Çakıl

AVLAKİA

Tsamado plajından ilerde, şehir merkezinin batısından yaklaşık 15 km uzaklıktadır. Nispeten organizeli bir plajdır ve sahil boyunca var olan ağaçlar denizde yüzenlere gölge sağlarlar.

Çakıl

TSAMPOU

Tsamadou plajından sonra ve adanın şehir merkezinin batısından yaklaşık 15 km uzaklıkta ve Agios Konstantinos köyünden önce küçük (yaklaşık 350 metre uzunlukta) bir plajdır. Büyük çakıl taşları, derin ve temiz denizi olan bir plajdır. Bölgedeki diğer plajlarda olduğu gibi güçlü kuzey rüzgarları estiğinde burada da yüksek dalgalar oluşur. Şezlongları ve güneş şemsiyeleri olan organize bir plajdır. Hemen yanında daha küçük ve tenha bir plaj vardır.

Kalın Çakıl

TSAMADOU

Şehir merkezinin batısından yaklaşık 12,5 km uzaklıkta  (yaklaşık 400 metre) ve adanın en güzel plajlarından biridir.  Turkuaz renginde ve kristal berraklığında denizi olan bir plajdır. Deniz altının morfolojik yapısını takip eden deniz aniden derinleşir ve kuzey rüzgarları estiğinde yüksek dalgalar oluşur. Şezlongları ve güneş şemsiyeleri olan organize bir plajdır.

Çakıl

LEMONAKIA

Şehir merkezinin batısından yaklaşık 12 km uzaklıkta ve Kokkari’den biraz ileride (yaklaşık 400 metre uzunlukta) küçük bir plajdır. Temiz ve derin denizi olan, kuzey rüzgarları nedeniyle yüksek dalgaların oluştuğu bir plajdır. Şezlonglar ve güneş şemsiyeleri olan organize plajdır.

Çakıl

KOKKARİ

Şehir merkezinin batısından yaklaşık 9,5 km uzaklıkta Kokkari plajı (yaklaşık 500 metre uzunlukta) bulunmaktadır. Bu plaj, Kokkari yerleşim biriminin içinde bulunmaktadır. Temiz ve derin denizi olan, kuzey rüzgarları nedeniyle yüksek dalgaların oluştuğu bir plajdır.

Çakıl

Güneydoğu Plajları

 PEFKOS

Şehir merkezinin güneyinden yaklaşık 34 km uzaklıkta ve Marathokampos koyunun içinde küçük (yaklaşık 200 metre uzunlukta) bir plajdır. Ulaşımın mümkün olduğu plajın organize bir alt yapısı yoktur.

Kalın kum

ASPRES

Marathokampos bölgesinde küçük (yaklaşık 350 metre uzunlukta) bir plajdır. Denizi orta derinlikte ve suları türkuaz rengindedir. Organize bir plaj değildir.

Çakıl

ORMOS MARATHOKAMPOS /BALLOS

Şehir merkezinin güneybatısından yaklaşık 45 km uzaklıkta, Marathokampos Köyü’nün limanının hemen yanında küçük bir plajdır. Bu plajın organize bir alt yapısı ve orta derinlikte temiz denizi vardır. Yemyeşil doğal çevre yürüyüş yapmak, bölgenin manastır, kilise ve Pisagor mağarasını gezmek ve adanın en yüksek dağı olan Kerki Dağı’nı (1450 metre yükseklik) çıkmak için her türlü olanağı sunmaktadır.

Çakıl

KAMPOS MARATHOKAMPOS

Şehir merkezinin güneybatısından yaklaşık 46 km uzaklıkta büyük (yaklaşık 3000 metre uzunlukta) ve geniş bir plajdır. Güneş şemsiyeleri ve şezlongları olan bu organize plajın denizi orta derinlikte, tertemiz ve kristal berraklığındadır. Ayrıca aynı sahilde, deniz sporlarını yapmayı sevenler için gerekli olan teçhizatları kiralayan bir tesis vardır.

Kum–küçük çakıl

CHRYSI AMMOS (PSİLİ AMMOS )

Adanın en güzel plajlarından biri olan 400 metre uzunluğundaki plajın sığ denizi ve kumlu sahili çocuklar için idealdir. Üzerinde lokantalar, Şezlonglar ve güneş şemsiyeleri olan organize bir plajdır.

İnce kum

LIMIONAS

Kallithea’ya doğru giden yol üzerinde (adanın şehir merkezinden 53 km güneyde) küçük bir plajdır. Güzel ve kalın kumu, küçük çakıl taşları ve derin ve kristal berraklığında suları olan bir plajdır. Şezlongları ve güneş şemsiyeleri olan organize bir plajdır.

Kalın kum

AGİOS İOANNİS ELEİMONAS – PLAKA – BALSAMO

Marathokampos – Kallitheas ana yolundan ayrılan 3,5 kilometrelik toprak yoldan küçük bir koya ulaşır. Oradan, küçük bir patika yolu takip ederek Agios İoannis Eleimonas Kutsal Manastırına ulaşabilirsiniz. Gözlerden uzak, organize alt yapısı olmayan ve sadece toprak yol üzerinden ulaşımın mümkün olduğu bölgenin diğer plajları arasında Plaka ve Balsamo sayılabilir. Bu plajlardan Balsamo plajı çok güzel siyah çakıl taşlarıyla kaplıdır.

Çakıl

Kuzeydoğu plajları

GAGKOU

Vathy merkeze yürüme mesafesinde 200 m uzunlukta küçük bir plajdır. Mavi bayrağa sahiptir. Plaj etrafında birçok tesis bulunmaktadır.

Çakıl

KERVELİ

Şehir merkezinden yaklaşık 8 km uzakta, yaklaşık 200 metre uzunlukta sakin bir plajdır. Adanın doğu kıyısında bulunan plajın suları sığdır ve rüzgara karşı korunaklıdır. Plajın etrafı yemyeşil bir doğa ile çevrilidir ve organize bir plaj olmadığı için sessiz bir ortamda denize girme olanağı sağlamaktadır.

Çakıl

AGİA PARASKEVİ

Şehir merkezinden yaklaşık 9 kilometre uzaklıkta, kıyısında aynı adla küçük bir kilisesi olan Agia Paraskevi plajı bulunmaktadır. Sahilde gölge sağlayan küçük ağaçlar ve büyük çakıl taşları vardır, denizi temiz ve suları derindir. Zıpkınla balık avlamak için idealdir. Bölgede, balık ve deniz ürünlerinden hazırlanan yemekler sunan balık tavernaları vardır.

Çakıl

LİVADAKİ

Şehir merkezinin kuzeyinde, küçük ve dar bir koyda, yaklaşık 100 metre uzunluktadır. Kayaların arasında, gözlerden uzak, açık renkli kumsalı, sığ ve türkuaz renginde sularıyla egzotik bir plajdır. Kamış güneşlikleri, şezlongları ve barı olan organize bir plajdır. Her yıl Livadaki plajında düzenlenen spor turnuvaları sportif yapılı ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Ana yoldan saptıktan sonra toprak yoldan ulaşım sağlanmaktadır.

Kum

LAKKA-MOURTİA

Şehir merkezinden yaklaşık 7 kilometre uzaklıkta Mourtia, Büyük ve Küçük Lakka plajları bulunmaktadır. Derin suları olan bu plaj olta veya zıpkınla balık avlamak için idealdir. Ayrıca bu plaj, yürüyüş yapmayı sevenler için önerilir çünkü Büyük ve Küçük Lakkas plajlarına ulaşım sadece yürüyerek veya kayıkla mümkündür.

Çakıl - kum

Güneybatı Plajları

POSEİDONİO

Şehir merkezinden yaklaşık 10 km uzaklıkta, sığ ve türkuaz renkli suları olan küçük (yaklaşık 200 metre uzunlukta) bir plajdır. Üzerinde az sayıda şezlong ve güneş şemsiyeleri olan organize plajdır.

Çakıl

KLİMA

Şehir merkezinden yaklaşık 14 kilometre güneydedir . Sığ ve berraktır ve rüzgardan çok iyi korunur. Nispeten organize bir plajdır ve sakin bir denizde yüzme olanağı sunmaktadır. Yakınlarda tavernalar bulunmaktadır. Anayol sonrasında, 3 km toprak yoldan ulaşılmaktadır.

Çakıl

PSİLİ AMMOS

Şehir merkezinin güneyinden 9 km uzakta olan ve adını ince kumlarından alan küçük (yaklaşık 200 metre uzunlukta) bir plajdır. Çok sığ ve berrak suları vardır ve rüzgarlara karşı korunaklıdır. 1200 metre ile Türkiye ve Yunanistan arasındaki en yakın mesafedir. Şezlongları ve güneş şemsiyeleri olan organize bir plajdır. Tavernalar, oteller bulunmaktadır.

Kum

MYKALI

Şehir merkezinin güneyinden yaklaşık 7 kilometre uzaklıkta oldukça uzun (yaklaşık 3 kilometre) birdır. Zümrüt berraklığında çok temiz suları olan orta derinlikte bir plajdır. Şezlongları ve güneş şemsiyeleri olan organize bir plajdır. Su sporları yapma imkanı bulunmaktadır. Ayrıca ilkbahar ve sonbahar aylarında uğrayan Flamingoları görmek için yürüyüş parkurları bulunmaktadır.

Büyük Çakıl

GLYKORİZA

Pythagoreio’nun 3 kilometre doğusunda yer almakta ve şehir merkezine 10 km mesafede dar bir plajdır. Zümrüt yeşili renkte sığ suları ile çocuklar için idealdir. Şezlongları ve güneş şemsiyeleri olan organize bir plajdır.  Plaj Mavi Bayrakla ödüllendirilmiştir.

Çakıl - kum

PYTHAGOREIO-REMATAKI

Şehir merkezinin güneyinden yaklaşık 14 kilometre uzaklıkta Pythagoreio’nun içinde ve limanın hemen yanında, küçük (yaklaşık 100 metre uzunlukta) bir plajdır. Orta derinlikte suları ile korunaklı bir koy içerisinde bulunduğundan çocuklar için idealdir. Şezlongları, güneş şemsiyeleri ve duş yapma imkanı olan iyi organize bir plajdır.

Çakıl - kum

POTOKAKI-DORYSSA

Şehir merkezinin güneybatısından yaklaşık 16 kilometre uzaklıkta ve Pythagoreio’nun güneyinde, havaalanının hemen yanında büyük (yaklaşık 3000 metre uzunlukta) bir plajdır. Zümrüt berraklığında çok temiz suları olan orta derinlikte bir plajdır. Birçok kez Mavi Bayrak ödülü kazanmıştır. Adanın en ünlü plajlarındandır ve aynı adı taşıyan yerleşim biriminde güneş şemsiyeleri, şezlonglar, duş yerleri, beach barları ve deniz sporları teçhizatları gibi birçok hizmetleri sunan tam teşkilatlı büyük turistik tesisler bulunmaktadır.

Çakıl - kum

İRAION

Şehir merkezinin güneybatısından yaklaşık 17 km uzaklıkta ve Pythagoreio’nun kuzeyinde küçük (yaklaşık 300 metre uzunlukta) bir plajdır. Tertemiz denizi olan orta derinlikte ve oldukça iyi organize bir plajdır. Güneş şemsiyesi, şezlong ve su sporları imkanı bulunmaktadır.

Çakıl - kum

TSOPELA

Şehir merkezinden 29 km ve Pythagoreio’dan 18 km uzaklıktadır. Yaklaşık 100 metre uzunluğu olan küçük bir plajdır. Hiçbir organize alt yapı bulunmayan orta derinlikte bir plajdır, sessiz ve gözlerden uzak yerler arayanlar için idealdir. Plaja giden yolun son 7 km’lik kısmı toprak yoldur. Ayrıca buraya Pythagoreio’dan kalkan kayıklarla ulaşmakta mümkündür.

Çakıl

 

 

 

Teşekkürler

 

Merve