default_mobilelogo

Bazı doktorlar ikili test yapıldıktan sonra dörtlü teste gerek duymuyor, bazıları ise istiyor. Benimki isteyenlerden…

İkili testte olduğu gibi gergin günler geçirmedim, hatta sonuçların çıkacağı günü unutup, iki gün sonra baktım :) Sağlıklı bir bebeğim olacağı fikrine inanıp, pozitif enerji yaymanın daha önemli olduğunu düşünüyorum artık. İkili test serüvenimi buradan okuyabilirsiniz.

Dörtlü test; Devlet hastanelerinde SGK karşıladığı için ücretsiz yapılırken, Özel hastanelerde 100-250 TL aralığında değişmektedir.

Memorial Ataşehir’de 235 TL ye yaptırdım ben. Eminim daha uyguna yapan laboratuvarlar vardır ama bu test için araştırma yapmaya fırsatım olmadı.

 

Tıbbi bilgi vermek haddim değil elbette ama okumak isterseniz;

Gebeliğin 16-18. haftalarında yapılan Dörtlü testin down sendromlu bebeği bulma ihtimali %80 oranında, %20 lik pozitif ya da negatif yanılma payı var. Dörtlü testte B-hCG, serbest estriol (uE3), AFP ve İnhibin-A değerlerine bakılıyor. Dört tane değer olduğu için de adı dörtlü test. (Üçlü testte artık yapılmıyormuş.)

Dörtlü testte ikili test gibi önce ultrason muayenesi sonrasında anne kanından alınan kanın değerleri birleştirilerek yapılıyor ve sonuçların çıkması 4-5 günü buluyor. İkili testin de dörtlü testin de başarılı sonuç oranını arttıran etken son adet tarihinin doğru bilinmesi, bu nedenle henüz hamile değilsen sevgili dostum, adet tarihlerini başlangıç-bitiş olarak not etmeye başla.

Dörtlü testte, Down sendromu (trizomi 21), Edwards sendromu (trizomi 18) ve nöral tüp defekti anomalilerinin riski araştırılıyor. Dörtlü testin sınır değeri 1/270 dir. Bu değerden büyükse ihtimal var demektir.

 

Şuanda 17.haftanın içindeyim; testler bir bir yapılırken göbeğim günden güne büyüyor. Artık tamamen hamile kıyafetleri giyiyorum. Haftada 2-3 gün yürüyüş yapmaya çalışıyorum. Bol bol kitap okuyorum… En çok da yenidoğan için uyku kitapları :)

Artık yavaş yavaş da bebek odası için neler yapsam diye fikirler yürütüyorum. Bu rahatlıkla hiçbirşey yetişmeyecek gibi geliyor ama yetişmese ne olur? Yeni doğmuş bir bebeğin annesi, süt ve birkaç parça kıyafetten daha fazla neye ihtiyacı olabilir ki!

Şimdi sıra 20. Hafta detaylı ultrasonda ;)

 

Sevgiyle kalın

Merve