default_mobilelogo

Bir makale ararkan karşıma çıkan Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nde yapılan bir araştırmayı okuduktan sonra, evde sebzeleri yıkarken gerçirdiğim sürede aklıma geldi bu yazıyı yazmak…

Önce araştırmadan bahsedeyim, sonrasında kendi rutinimden…

Araştırmanın adı: Bazı Sebzelere İnokule Edilen Salmonella Typhimurium’un Limon Suyu ve Sirke ile İnaktivasyonu… İsmi biraz uzun ve zor olsa da içeriği çok faydalı… Basitleştirerek sadece sonucunu anlatıyorum şimdi  :)


***Araştırmada sonuç olarak; limon suyu-sirke karışımlarının, sebzelerde ki Salmonella üzerinde olumlu etki gösterdiğini, bu etkinin kullanılan sebze tipine, bekletme süresine bağlı olarak değiştiği kanıtlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre roka ve havuç örneklerinde en etkili limon suyu-sirke karışımı iken taze soğan örneklerinde sirke en etkili bulunmuştur.

 

Salmonella bakterisi 72 derecenin üzerinde ve asidik ortamda yok olabilen bir bakteridir. Bu bakteriler kanatlı hayvanlarda ve yumurtada ortaya çıktıkları gibi aynı zamanda dana, hububat, meyve ve sebzelerde de bulaşma sonucu görülebilir. Salmonelle bakterilerinin pişmemiş olan çiğ etlerde, tavuklarda ve yumurtada bulunma olasılığı mevcuttur. Ancak iyi pişirilen etlerde ve hazır ürünlerde olma ihtimali yoktur. Öte yandan pişirilmeden yenen bazı gıdaların, mesela meyve ve sebzelerin çiğ et ile teması sonrasında çapraz bulaştırma sebebiyle de insanlara bulaşma olasılığı vardır. Hijyen kurallarına uyulduğunda herhangi bir gıdadan salmonella bulaşma ve hastalık riski tamamen ortadan kalkar. (Kaynak: www.banvitas.com ve tr.wikipedia.org)

Evde küçük çocuğunuz varsa yada bir anne adayı iseniz bu konuya daha da dikkat etmeniz gerekir... Keza bu  bakteriler en çok çocukları ve bağışıklık sistemi zayıf anneleri etkilemekte...


Sonuç olarak; sebzelerimizi en az 15 dakika kesmeden, doğramadan sirke-limon suyu karışımında bekletiyoruz. C vitamini içeren sebzeler suda çok beklediği zaman C vitamini miktarında azalma tespit edildiği için kesmeden bekletmemiz gerekiyor.

Gelelim benim sebzelerle olan sınavıma :)
-Taze sebze bulduğumda bol miktarda alanlardanım ben… Roka, maydanoz, marul, kıvırcık, lahana, salatalık, domates… Haftalık alışveriş yaptığım için önemli olan sebzeleri bozulmadan saklamak…


- Önce bütün sebzeleri tek tek kaplarda (ben karıştırmıyorum çünkü, mikropların birbirine bulaşacağını düşünüyorum.) en az yarım saat sirke-limon suyu karışımında bekletiyorum. Karışımı ise 1:1 oranında yani yarın çay bardağı limona aynı oranda sirke ekleyerek hazırlıyorum.

-Maydonaz ve roka gibi saplı sebzeleri, tek tek üşenmeden yıkıyorum. Marulları(göbek) ve lahanayı en üst katmanlarını atıp suda bekletiyorum.


-Sonraki aşamada hepsini süzülmesi için, süzgeçli kaplarda bekletiyorum. Önemli olan aceleci davranmamak, sulu şekilde dolaba giren sebze daha kısa sürede bozuluyor unutmayın! Resimlerde gördüğünüz gibi, süzgeçleriniz hepsine yetmezse, tepsilerin içine kurulama bezi serin ve sebzeleri dizin daha sonra tepsinin arkasına destek koyup, eğimli durmasını sağlayın. Böylece suların akmasını hızlandırmış olursunuz.


- Domates ve salatalıkları ise kurulama bezi ile kendim kuruluyorum.Şekildeki gibi hava almaz ve içi süzgeçli kaplarda dolapta 7-10 gün kadar saklayabiliyorum.


-Lahanayı ise genelde bütün olarak saklasam da, bazen dolaba sığmadığı durumlarda doğrayıp, hava almayan kaplarda saklıyorum. Yaklaşık 10-15 gün dayanıyor, kuru olduğu takdirde…


-Göbek marul evimizde en çok tüketilen sebzelerden… Resimde gördüğünüz gibi yarım kalmış marulu süzgeçli kaba koyup saklıyorum. Bu içi süzgeçli kaplar, buharlaşmaya olanak sağlaması ve içeride biriken suyun sebzelerle temasını engellediği için bozulmayı geciktiriyor. Bu nedenle çok kullanışlı.



 Sizlere de sebzelerle olan sınavınızda başarılar dilerim ;)





Resimlerde maydanozları ve salataları koyduğum kabın markası ROSİTELL... Ben Koçtaş mağazalarından almıştım fakat daha sonra birçok markette gördüm firmanın diğer ürünlerini... Web sitesi ve facebook adresi aşağıdadır. Daha bir çok çeşit ürünleri var... Bir inceleyin derim ;)