default_mobilelogo

Her yaz sonunda kışlık meyve ve sebzelerimizi stokluyoruz da peki neden yaza girerken yapmıyoruz? Portakalları, elmaları, kivileri özlemez mi insanlar yoksa?

Tek özlenenler erikler, kirazlar, çilekler mi? Ben portakalı, elmayı yemeyi özlemesem de şöyle yaz sıcağında içilen taze sıkma portakal suyunu özlerim… Ya siz?
Siz de benim gibi özleyenlerdenseniz ve herşeyi mevsiminde tüketmeyi severseniz işte size bir öneri… 


Özellikle kışın dolabın derinlerinde kalan ya da yemeyi unuttuğunuz meyveleri soyup, küçük dilimler halinde kesip dondurucuya koyabilirsiniz. Canınız istediğinde ise taze meyve suları hazırlayabilirsiniz.


İşte 2 tane tarif.
1.    Zamanınız varsa, meyveleri dondurucudan çıkardıktan sonra tencereye koyun, üzerine istediğiniz kadar su doldurun. (Orta boy tencereye doldurduğunuz suya –küçük buzdolabı poşetlerine doldurulmuş meyve- yetiyor.) Su kaynayana kadar pişirin. Çok fazla ateşte tutmayın ki vitaminlerin hepsi ölmesin. Suyun kaynaması kafi. Meyvenin içeriğine göre renk alır. Benim poşettekiler, elma, ayva ve portakal… Eğer poşetiniz içinde kırmızı meyvelerden yoksa beyaza yakın bir renk alacaktır. Kaynayan tencereyi soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra içine renk vermesi için evde ne varsa, çilek, üzüm, ahududu ekleyip blendırdan geçirin. Rengi kırmızı ve posalı bir meyve suyu olmuş olacak. Eğer posalı içmekten hoşlanmıyorsanız süzgeçten geçirdikten sonra tüketebilirsiniz. Ağzı kapaklı cam sürahilerle 10 gün kadar bozulmadan saklayabilirsiniz.
*Eğer içine tatlı meyvelerden yani çilek, ahududu gibi koyarsanız şeker eklemenize gerek yok, ancak evde tatlı seven çoksa tencere kaynarken istediğiniz kadar şeker ilave edebilirsiniz.


2.    Bu yöntem ise daha kolay… Dondurucudan çıkarılan meyveleri derince bir kabın içerisine alın ve üzerine 1 -2 bardak kadar sıcak su ilave edin. Sıcak su ile çözülen meyveleri blendırdan geçirip püre haline getirin. Üzerine yine renk vermesi için kırmızı meyvelerden koyabilirsiniz. Üzerine istediğiniz aromaya göre soğuk su ekleyin ve afiyetle için…  Bu yöntemde şeker ekleyeceksiniz sıcak su koyduğunuz aşamada koyabilirsiniz.
** Şeker yerine bir kaşık bal ya da pekmez kullanırsanız daha sağlıklı meyve suları yaparsınız.
Sunumunda da meyve sularının içine doğranmış çilek ve buz parçalarıyla yaparsanız emin olun kimse hayır diyemez.

Kış meyvelerinden ev yapımı meyve suyu işte bu kadar kolay… 

 

 

 

Kolay Gelsin

Merve