default_mobilelogo

Efe 2 yaşını doldurmaya hazırlanırken tecrübeli anne sıfatını hak ettiğimi düşünerek, bolca kitap okuyan,

çokça oyun oynayan ve oyun oynamayı seven bir anne olarak yazıyorum bu yazıyı ? Oyun bir bebeğin ihtiyaç duyduğu, gelişimi için zorunlu olan beslenme kadar muhtaç olduğu bir şeydir.

 

Bu yazıyı okuyorsan ya hamilesin ya da yeni bir annesin demektir ? Aramıza ve bloğuma hoş geldin Sevgili Anne…

İlk tavsiyem oyun oynamayı sevmeye çalış çünkü oyun hayatının her anında seninle olacak; bazen dışarıda yemek yerken çantadan çıkan su şişesi bazen yemek masasında duran kaşık, tabak, bazen masadaki peçete, bazen yol kenarında ağaçlar, bazen de o ağaçlardan düşen yapraklar… Çocuğunun oyunu sevmesi bence senin oyunu ne kadar sevdiğinle ilgili bir durum. Bebeğin büyüyüp ayaklandığında, ‘iyi de bu çocuk hiç oyun oynamıyor’ dememek için zeminini iyi hazırla, kendini iyi geliştir.

24 aylık hayatımızda bizim oynadığımız ya da kitapların/pedagogların önerdiği oyunları derledim senin için belki oyun oynamanızda yardımcı olur diye.

 

0-1-2 ay: Mini Mini bir bebek

Bu aylarda bir bebeğin tek istediği kucakta olmak, onun tek oyuncağı sizsiniz bu 3 ayda. Sadece meme ve uyumak isteyen, gazı çıkarıldığında mutlu olan 3. Ay civarında anne-baba gördüğünde gülümseyen bir bebek var elinizde. Ne büyük mutluluk…

- Bebekler ilk aylarda sadece siyah beyaz kırmızı renkleri görebildiğini söylüyor kaynaklar. Bu nedenle ben günümüzün yarısını geçirdiğimiz alt değiştirme masasının etrafına SİYAH-KIRMIZI-BEYAZ posterler astım.  Senin için de hazırladım üstelik ? linkten indirip, çıkartıp sen de asabilirsin… 20-30 cm den daha uzağa asmamaya dikkat et, çünkü göremez bu minik bebek.

Uğraşmak istemezsen ‘İLK ZEKA KARTLARI SETLERİ’ alıp onlarla oynatabilirsin. Ben www.sevgilibebek.com  setlerinden almıştım. Hala oynuyoruz. Uzun vadeli kartlar oluyor yani. Artık muadili çok var. Kalın kartona basılmış olmasına dikkat ederek her markadan alınabilir bence.

-İlk aylarda aslında istemsizce yaptığımız şeyler bebekler için çok güzel oyunlar. Agucuk gugucuk gibi saçma sapan sözcükler, bolca mıncıklama, okşama sevme, oyunun taa kendisi…

-Bolca şarkı dinletmek, şarkı dinlerken kucakta dans etmek, yaylanmak bebek gelişimi çok destekleyici. Hem gaz sorunu yaşanan bu dönemde gazı çıkartmaya da çok faydalı.

-Kucağa alma, alıştırma diyen bir anne değilim ben, aksine ilk 6 ay yapışık yaşadık tavsiye derim ?

 

3-6 ay: Ele gelen, gözleri anlamlı bakan bir melek

-Artık uymak istemeyen, yeni keşiflerin heyecanında olan bir bebek var elinde, hayırlı olsun ?

-Yumuşak oyuncaklar, diş kaşıma oyuncakları, uyku arkadaşları bu aylar için çok ideal.

-ÇINGIRAK; en klasik ve hiç şaşmayan bir oyuncak ancak dikkat edilmesi gereken nokta marakas şeklinde sert plastik olanlar değil, yumuşak oyuncak şeklinde olanlardan olmalı. El kol koordinasyonu olmayan bir bebenin eline sert bir oyuncak vermemek gerek.

-Çıngıraklı patikler ve kolluklarla çok eğleniyorlar kesinlikle edinilmeli. Ya da örgü bilen yakınınız varsa ördürebilirsiniz. Yaza denk gelecekse çoraplı olanlardan değil, cırtlı bileğe takılanlardan almanızı tavsiye ederim.

-Yumuşak toplar, o tombul parmaklarıyla kavrama alıştırması yapması için etrafında olması faydalı. Hem yuvarlandıkça topu takip etmesi beyin egzersizi olarak çok faydalıymış.

-İlk kitapla da tanışma vakti geldi: Kumaştan yapılmış, çıngıraklı, diş kaşımalık kitaplar var, uygun fiyatlara, onlar da bu sürede çok güzel kullanılır.

-Yüzüstü durmak, eller dirsekler üzerinde kafayı dik tutmaya çalışmak enfes bir egzersiz 3 aylık bir bebek için. Bize doktorumuz özellikle tavsiye etmişti, gün içinde aralıklı olarak bebeği yormadan yüzüstü oynatmayı.

-OYUN HALISI bu aylarda kullanmak için ama ben tavsiye etmiyorum, kullanım süresi o kadar kısa ve gereğinden fazla pahalı ki o yatırımı yapmaya gerek yok bence. Ben uzun araştırmalar, incelemeler sonrasında Tiny-love Tekmele Oyna Oyun halısından almıştım ancak 3 ay kullandık, 6. Ayda hareketlenmeye başlayan bebek o halı üzerinde durmuyor ?

Yüzüstü durma egsersizi yaptırmak için ayna karşına koyacağınız bir battaniye üstüne koyabilirsiniz ya da mika ayna edinip onu koyabilirsiniz. Ya da telefonu selfie modunda -uçak moduna alıp- karşısına koyabilirsiniz. Çözümü çok oyun halısı çok da şart değil ?

- Nesilden nesile aktarılan cee-eee oyunu ile çok eğleniyorlar net! Bize çok anlamsız gelse de, nesnelerin devamlılığını anlamalarını, görmedikleri şeylerin yok olmadığını kavramalarını sağlıyormuş.

 

 

Bu dönemde ben parlak simli, çok hareketli ve çok karışık şeylerle oynatmadım. Sesli,işıklı, gürültü yapan oyuncaklardan almadım, hediye gelenlerle de oynatmadım. Oyuncakların pastel renklerde olmasına özellikle dikkat ettim. Beyin gelişimi bu kadar hızlı olurken çok hızlı ve karmaşık şeyler kısa devre yaptıracakmış gibi geldi hep ☹ Sadece içgüdü…

Önemli olan anne olarak senin kalbinin ne dediği sevgili arkadaşım. Bu yazdıklarımın hepsini almak sorunda değilsin elbette, almazsan bebeğinde bir eksiklik olmaz da zaten, sen bebeğini bolca sev, bolca öp… eminim bu hiç de zor olmayacaktır.

 

Sevgiler…