default_mobilelogo

+18 olduğu zaman her şey boyut değiştiriyor hazır olun ? Bence 18 yaş partisine hazırlanıldığı gibi 18. aya da hazırlanılabilir.

Zeka bir anda level atlıyor, yetenekler gelişiyor, son atak bitmiş oluyor…

Artık oyunlar gerçekten oyun, bebek artık çocuk diyebiliriz.

Ben bu aylardaki oyunlara 3 lü aktiviteler ismini taktım. Çünkü artık zekaları 3 lü emirleri, 3 filli, 3 kas grubunu çalıştırabilir yeteneğe ulaştı.

Örneğin;

 git-al-getir, tut-taşı-bırak, dök-doldur-boşalt gibi gibi… bütün oyunları bunun üzerine kurabilirsiniz.

Artık oyunlarında oyun kurma ve kurduğu oyunda oynama yetisine sahip olması gerekir ki bu ortalama 20-22 ay civarını bulur. Mesela, dinozor figür oyuncağı ile dinozorlu bir kitap alıp oynayabilir, yada ahşap bloklardan ev yapıp hayvan figürlerini oynatabilir ya da Legolardan kule yapıp insanları atlatabilir gibi… sizin yönlendirmeniz ile gelişecek bir yetenek bu…

18-24 ay oyunları

-Kitaplar hala baştacımız, artık çok kalın olanlardan normal hikaye kitaplarına geçiş yapılabilir. Hala ağıza götürme refleksi varsa organik kitap serileri var, onlara mutlaka bakın derim.

-Maxi büyük boy Legolardan orta büyüklükteki Legolara geçiş yapılabilir. Burası dipsiz bir kuyu, servet yatıracağınız bir alan, o nedenle uzun düşünüp doğru karar vermek lazım. Biz Lego Duplo markasını seçtik. Kalitesi, oyun kurma ekipmanlarının çeşitliliği ve ömürlük kaliteli olması gibi avantajların yanında çok pahalı olması gibi önemli bir dezavantajı var. Önemli olan içinde figürleri, hayvanları, insanları olan bir set olması.

Ancak şöyle düşünebilirsiniz, artık 3 ayda bir çeşit çeşit oyuncak almayacaksınız, alınan Legolarla 3 sene oynanacak. Lego bahsini data detaylı açmak lazım, edeceğim çok laf var. Yazıyı yazana kadar instagramdan ulaşabilirsiniz, sorularınız için?

-2-3 parçalı puzzlelar: Ben Dıytoy marka olanlardan aldım ancak görsel seçimleri okadar kötü ki bazılarını ben bile yapamadım, hemen kaldırdım. Önereceğim CA GAMES ve KS PUZZLE  markasının puzzlerı olacak. Akar markasının geometrik şekiller puzzle var, çok kaliteli ve güzel. Burada bence uygun fiyatlı olması önemli çünkü o minicik çocuk max. 3. Seferden sonra o şekilleri ezberleyip sonra otomatik yapıyor… Muhtemelen her ay 2-3 puzzle almak gerekir… Ya da aynı yaş grubunda çocuğu olan arkadaşınız varsa değişimli oynatabilirsiniz. Ben daha ekonomik bir yolunu bulamadım ? Daha detaylı bir puzzle yazısı yazacağım şuanda karar verdim.?

-POTA: doktorumuzun önerisi ile aldık. Top atmaya çalışırken uzanması boyun uzamasına yardımcı olurmuş. İlk birkaç gün oynadı ama sonra pek ilgisini çekmedi açıkçası…

-Boya Kalemleri: Carioca markalı bebekler için olan keçeli kalemlerden başlayabilirsiniz. Boyanan her yer koltuk, duvar, elbise lekeler her zeminden çıkıyor, içiniz rahat olarak veriyorsunuz çocuğa. Zira bütün duvarların boyanacağını unutmayın! Ancak duvar boyasının silinebilir özellikte olması önemli.

-Renk ayrıştırma oyunları: evde bulduğunuz bütün materyallerden bir oyun kurabilirsiniz. Renkleri öğrenmesi, ayrıştırma yapması, odaklanma süresini arttırmasına çok faydalı. Almayı planladığım aktarma seti ve EDX markasının küçük silikon oyuncakları var ancak henüz almadım. Bunlarla yada benzer birşeylerle çok güzel oyunlar kurulabilir.

- Cımbız-maşa gibi araçları kullanabileceğiniz oyunlar yapın mutlaka ki el kasları çalışsın, sıkmak-taşımak-bırakmak 3 lü ardışık eylemi gerçekleştirebilsin. Maşa tutmakta ne var demeyin, oldukça zor bir eylem kendisi ?

-Ahşap Bloklar/Denge Oyunları: çok çok uzun süre, çok faklı oyunlar kurmanıza fayda sağlayacak güzel bir yatırım olarak düşünebilirsiniz. Markası modeli kutusu hiç önemli değil ancak uygun fiyatlı ürünlerin bazılarında kıymık sorunları oluyor aklınızda olsun. Ne kadar çok parça olursa okadar büyük kulelelr yapabilirsiniz. Ben güzel indirimlere denk geldikçe alıp saklıyorum. Yavaş yavaş parça sayısını arttırıyorum.

-Magnetli kutu oyunları: Melissa&dough markası ile başladı bu magnetli oyunlar ancak ben aldıklarımdan hiç memnun kalmadım. Parçaları çok küçük magnetlerin kaliteleri iyi değil, baskı kalitesinden, boya kalitesinden emin olamadım kaldırdım. Melissa&dough setlerinden alabiliyorsanız alın zevkle oynatın derim, yoksa pek bulaşmayın.

-İp geçirme oyunları: Oyunun temeli Montessori felsefesinde ayakkabı bağlamak aslında. Günümüze uyarlanmış hali; delikli materyallerden ip geçirme. Çok uygun fiyatlı alternatifler var Efenin pek dikkatini ve beğenisini alamdı bu oyun ?

-Kinetik kum, oyun hamuru ile oynamamın da zamanı geldi. Çok yorum yapacak kadar uzman değilim, çok tartışma götürür bir konu. Kimi hamuru evde yaparken kimi uğraşamam diyor. Ben şu anda uğraşmam diyenlerdenim. Sensoryplay aktivitelerini artık kum ve hamur da ekleyerek daha zevkli hale getirebilirsiniz.