default_mobilelogo

Artık rahat rahat hareket eden, az da olsa kendini ifade eden, sıkıldığını, üzüldüğünü, acıktığını anlatabilen bir bebek var hayatımızda.

12 aydan sonra bebeklerde çok ciddi bir değişim oluyor gerçekten. 1. Yaş doğum günü bitmiş, 1 yaş atağı/sıçraması atlatılmış, diş çıkarma sancılarına alışmış bebeklerle hayat artık daha güzel.

Oynanacak oyunlar, dikkat süreleri daha fazla olunca tabi ki birlikte zaman geçirmek de daha keyifli oluyor. Özellikle 15. Ay civarında gündüz uykusunun 2 den 1 e düşmesi, uyanık kalma sürelerinin artması, kendi rutinlerinin olması mutlu ve oyuncu bebekler çıkarıyor ortaya.

Instagram hesabımdan da sık sık yazarım ‘oyun oynamayan bebek yoktur, doğru oyunu bulamamış anneler vardır! Ya da ‘oyun oynamayı sevmeyen anneler vardır.’

12-18 ay oyunlarında,

-Kitaplar mutlaka en baş ucunda, alışkanlık kazanması için günde 3 seans şeklinde -sabah kahvaltı sonrası, öğlen oyun aralarında, akşam uyumadan önce- kitaplarla haşırneşir olmasını sağlamalısınız. Efe şu anda belli saatlerde kitaplığının yanına gidip, istediği kitabı alan, karıştıran, resimlerine bakıp kendi kendine mırıldanan, sonra yerine koyan, bazen de bütün kitapları boşaltıp dağıtan bir çocuk oldu ? Önerdiğim kitaplarla ilgili ayrıca bir yazı yazacağım, orası uçsuz bucaksız bir dünya çünkü…

-Arabalar kız-erkek fark etmez hepsinin oynaması gereken, sonsuzluğun kavrandığı, hızlı/yavaş, durmak/gitmek gibi kavramların öğrendiği bazen sadece tekerinin çevrildiği çok faydalı bir materyaldir. Özellikle önerdiğim plastik olarak Kanz markasının arabaları çok sağlam ve kaliteli oluyor. Özellikle Efe gibi elindekini fırlatan ve kıran bir çocuğunuz varsa. Çok marka model denedim, bir tek Kanz olanlar parçalanmadı.

-TOP: Hangi çocuk sevmez ki? Alt kata ses gitmeyecek yumuşak plastik olmasına dikkat edin yeter ?

-Sensory play aktivitelerini sıklıkla yapabilirsiniz. Linkten detayları okuyabilirsiniz. 6-12 ay arası oyunlarda yazdım.

-Mega bloks Legolar, detayları -12 ay arası oyunlarda yazdım. Linkten detayları okuyabilirsiniz. 

-Watermagic resim defterleri ile ilk boya aktiviteleri yapmanın zamanı geldi. Watermagic kitaplar hepsi aynı gibi görünse de aslında kalite farkları kalemlerinde oluyor. Watermagic deftere bir kalem 5 hamlede suyu verirken diğeri ilk hamle de veriyor. Bu da bebeğin sıkılmamasını sağlıyor. Bu nedenle bir tane kaliteli bir defter ve kalem edinip ki ortalama 45-50 tl civarında, sonrasın en uygun fiyatlı water magic defter alabilirsiniz. Bu defteri boyamak, kalemi düzgün tutabilmek için 15 ay ve üstüne gelmesi lazım unutmayın?

-Artık hayvanları öğrenme döneminde olduğu için indirime girdiğinde hayvan figürleri alabilirsiniz. O hayvan figürleriyle kitapları eşleştirerek oyunlar oynatabilirsiniz. Legodan hayvanat bahçesi yapıp içine koyabilirsiniz. Alternatif yaratmak size kalmış…

-Bebekler yürümeden koşma eğiliminde oldukları için diz-boz kuleleri yere dizip aralarından koşabilirsiniz birlikte.

-Piyano gibi ses çıkaran müzik aletleri: bazı çocuklar çok severek kullanıyor bazıları hiç sevmiyor. Bir oyuncakçıda denemek lazım. Benim çocukluğumdan kalma orgum vardı 14 aylık gibi onu çıkarttık koyduk önüne 5. Dakika sonunda sıkıldı ve fırlattı. 30 senedir mis gibi duran org parçalandı. Daha erken olduğunu elektronik aletlere hazır olmadığını anladık ?

** kum, oyun hamuru, parmak boya için acele etmeyin, henüz erken dönem.

 

 

Sevgiler