default_mobilelogo

35.haftada hastane çantasını hazır edip kapının önüne koydum ben :)

Doktorlar 32. Haftadan sonra hazırlanmasını öneriyorlar zaten. İnternetten yaptığım araştırmalara istinaden kendime detaylı ve eksiksiz bir liste hazırladım. Yine konuyla ilgili etrafımdaki yeni annelerin yorumlarını aldım ve aşağıdaki liste oluştu.

Mutlaka size göre gerekli ya da gereksiz şeyler olacaktır. Kendi isteklerinize göre düzenleyip hızlıca hazırlayabilirsiniz çantanızı.

Doğumdan sonra yazıyı güncelleyip, tecrübeli yeni bir anne olarak extra yorumlarımı yazacağım inşallah :) Kırmızı ile yazdığım notlar doğumdan sonrak tecrübelerime istinaden yazılmıştır.

Notlarım:

-Bebek kıyafetlerini özellikle set set olacak şekilde ayırın ki eşiniz/anneniz kolaylıkla bulsun çantada. Çok faydalı oluyor, çünkü ister istemez bir karmaşa oluyor ve siz bile neyin ne olduğunu unutuyorsunuz.

-Şeffaf poşetler ve ambalajlar bence çok kullanışlı. Hem üzerine istediğiniz gibi not yazabiliyorsunuz hem de içinde ne var ne yok görünüyor.

-Kendinizi bir otele gidiyormuş ve her şeye ihtiyacınız olabilirmiş gibi düşünün. Sonuçta iki kişi gidip 3 kişi döneceksiniz kısmetse ;)

 

Anne İhtiyaçları

 

 

Lohusa geceliği+ Pijama takımı

3 adet

Sezeyan sonrası pijama giymek zor olabilir diye gecelik öneriliyor, ama karar anne adayının. Pijama takımı mutlaka önden düğmeli olmalı. Saten olanlar yerine penye/likralı olanları tercih etmek avantaj olacaktır diye düşünüyorum.

Ben 3 adet gecelik almıştım yanıma. 3 ünü de giydim ve kirlendi. Hem süt akıyor kirleniyor, hem kanama v.s. nedeni ile kirleniyor yada siz değiştirmek istiyorsunuz.Önden düğmeli olması önemli, yeni emzirmeye çalışırken bir de önü zor açılan birşey sizi iyice sıkcaktır.

Sabahlık

1 adet

Misafirlerinizi karşılamak, koridorlarda gezinirken üzerinize atmak için ve fotoğraf çektirmek için gerekli olacak. Ben çeyiz zamanı alınan dolap bekleyen takımımı aldım.

Şal/Emzirme Örtüsü

1 adet

Emzirirken omuzlar ve bel üşümesini engellemek için büyükler şal alınmasını öneriyorlar ama ben almadım. Sonuçta odada klima var istediğim gibi ayarlamak benim elimde. Ayrıca odada yenidoğan bir bebek varken ne kadar soğuk olabilir ki :) Hiç gerekli olmadı:)

Lohusa Tacı

1 adet

Olmazsa olmaz :)

Şimdi fotoğraflarıma bakıyorum da o tac hangi ara kafama takılmış hatırlamıyorum :) aman unutmayın:D

Emzirme sütyeni

2 adet

Geceliklerinize uygun renkte almayı ihmal etmeyin.

Ped (hastalar için olanlardan+ Ultra kalın olanlardan)

10 adet

Doğum sonrası kanama olduğunda normal pedler yeterli gelmiyormuş ve hasta pedleri kullan-at olduğu için hijyenik oluyormuş. Hastaneler veriyormuş ama ne olur ne olmaz. Eve döndükten sonra da ‘ultra süper kalın gece' pedleri kullanmak gerekliymiş, önceden temin etmekte fayda var.

Gerçekten çok faydalı birşey oldu. Hastanede verilenler ped gibiydi ama bu kğlot gibi olanlar gerçekten çok kullanışlı. Ben 5 tane kullanadım hastanedeki 3 günde.

Külot

4-5 adet

Beli bol, mümkünse çok düşük ya da çok yüksek olanlardan olsun. Sezeryan olacaksanız bel lastikleri dikiş noktalarına denk gelmemeli, bu nedenle yüksek bel olan babane külotlarından almak gerekli.

Hastanede hep depend kullan-at külotlardan kullandığım için bir tek hastaneden çıkarken gerekli oldu.

Çorap

2 adet

Yaz ayında olsa bile… Özellikle anestezi vücuttan atılırken ayaklar çok üşüyormuş. Doğum sonrası üşümek adettendir.

Evet ben de üşüdüm ve o çarbı giydim :)

Terlik

1 adet

Doğum sonrası koridorlarda bol bol yürüyeceksiniz. Keyfinize göre altı kaymayan bir terlik alın.

Günlük Kıyafet

1 takım

Hastaneden çıkarken giymek için alt üst yada mevsime göre canınız ne isterse… Hastane ile eviniz uzaksa ve yolda emzirmeniz gerekirse diye önden düğmeli bir şeyler almaya özen gösterin.

Kirli çamaşır poşeti

1 adet

Temizlerle kirlileri ayırmak için önemli.

Atıştırmalıklar

 

Normal doğum zamanı enerjiye gerek olduğundan ceviz, badem, kayısı gibi atıştırmalıklar yanında bulunsun diyor tecrübeli anneler. Ama sezeryan olacaksanız eğer zaten bir şey yemeniz yasak olacak gerek yok.

Matara, büyük bardak

 

Hastanelerde sebillerden küçük bardaklarla su taşıtmamak için büyük bir bardak yada matara iyi olur. Ne kadar çok su, o kadar süt :)

Havlu

3 adet

Normal doğumlarda çok terleyeceğiniz için 2 adet minik olanlardan olabilir. Duş almak isterseniz ve hastanenin verdiğini kullanmak istemezseniz 1 adet alabilirsiniz.

Islak Mendil

 

Odada genel ihtiyaçlarda kullanmak üzere büyük paketlerden Parabensiz – Alkolsüz Islak Mendil yanınızda bulunsun.

Bakım ve makyaj malzemeleri

 

Yüz kremi, ayna, toka, hafif makyaj malzemeleri ve lens, makyaj çıkartıcı, Şampuan, saç kremi, tarak, Diş Fırçası ve diş macunu…

Kolonya

 

Misafirlerinizi ikram adı altında dezenfekte etmek için :)

 

 

 

Emzirme İhtiyaçları

Emzik, biberon gibi şeyleri sterilizasyon yapmanıza gerek yok hastanede yapılıyormuş. Ben aşağıdaki gibi bir kesenin içine makine ve ekipmanlarını, şeffaf ambalaja ise meme ucu kremi+göğüs pedi+göğüs kalkanı+meme ucu kelebeğini koydum. Hangi üründe hangi markayı aldığımdan bu yazımda, süt pompası seçimimi ise bu yazımda anlatmıştım. Detaylı olarak okuyabilirsiniz.

Meme ucu kremi

1 adet

Meme ucu yaralarına karşı önlem olsun. Hastane temin edecektir ancak siz istediğiniz markanın kremini kullanırken daha mutlu olabilirsiniz. Meme ucu kremini doğumdan 1 ay önce kullanmaya başlayın ki iş yarasın. Ben kullanmamıştım hata yapmışım ağrılı bir süreç oldu benim ki :(

Göğüs Pedi

15-20 adet

Hastane elbet bunları temin eder ancak siz kendi malzemelerinizi kullanın.
Süt sağma makineniz yanınızda olsun ki hemşirelerden nasıl doğru sağım yapacağınızı öğrenin.

Sağma makinesini hastanede kullanmama ihtiyaç olmadı ancak göğüs kalkanı ve memeucu koruyucuyu ben bol bol kullandım hem hastanede hem ilk 1 ay içinde. Mutlaka edinin.

Göğüs Kalkanı/kelebek koruyucu

1 adet

Süt sağma makinesi ve ekipmanları

1 adet

 

Bebek İhtiyaçları

Tüm bebek ihtiyaçlarını aslında hastane karşılıyor. Ama biz taze zamane anneleri içimiz rahat etsin diye kendimiz alıyoruz her şeyimizi. Tüm kıyafetlerin bebek deterjanı ile yıkadıktan ve etiketleri kesildikten sonra paketlemenizi öneririm. Bebek deterjanı konusu için tıklayınız.

Hastanede bebek için olan kıyafetleri tek tek takım şeklinde paketleyerek üzerine isimlerini yazdım: Kısa kollu, uzun kollu diye. Bebek bezi, mendil, alt değiştirme örtüsü içinde bir kese yaptım büyükçe, hepsini içine koydum.

 

 

Hastane çıkışı takımı

3 set

badi-tulum-çorap-eldiven-şapka şeklindeki setlerden. Ben bir tane set olarak aldım, diğerlerini de kendi aldıklarımdan set oluşturdum.  Takım takım poşetleyip hazırlamak mantıklı. Yerinizden kalkmadan başkalarının alması kolay olur.

Yedek kıyafetler

2 adet

Yedek olması açısından tulum, zıbın filan alınmalı. Çapraz bağlanan zıbınlar göbek bağı yeri için daha kullanışlıymış. Yedek çorap, yedek şapka ve eldiven, olarak da bir paket yapın.

Bebek bezi

5 adet

Hastane kendi veriyormuş ancak hangi markanınkini verdiğini bilmiyorsanız siz sonrasında da kullanacağınız markanınkinden yanınızda bulundurun diyorlar. Ben prima premium care yenidoğan serisinden aldım. Etrafımdaki herkes onu önerdiği için…

Müslin bez

2 adet

Kundaklamak için ve başkalarının kucağına alması sırasında hijyenik olması için alınmalı.

Ağız bezi

5 adet

Hem bebeğin terini silmek, hem de emzirme sırasında kullanılıyormuş.

Battaniye

1 adet

Hastane veriyor ama siz kendinizinkini alın. Tertemiz mis gibi olsun.

Islak mendil

1 adet

Yenidoğana uygun kimyasal içermeyenlerden bir paket yeterli.

Emzik

1 adet

Cinnet anında lazım olabilir :) Ancak bebek dostu hastaneler kesinlikle karşı emzik kullanımına. Karar sizin :)

Puset

 

Hastaneden çıkarken gerekli.

*fotoğraf çekimi ayarladıysanız istediğiniz bir takım kıyafet

 

Tüm bu hazırlıkları yaparken lütfen baba adaylarını unutmayın! Ve onlar için de bir set hazırlayın. Artık psikologlar babanın kendini işin içinde hissetmesi için hastaneden uzaklaşmaması gerektiğini, ilk gecelerin zorluğunu yaşayarak ‘baba olmak’ konusundaki adaptasyon sürecini hızlandırdığını belirtiyor.

Pijama takımı Gece kullanmak için
Terlik Adama yazık ayakları şişmesin, rahat olsun ki ortalığı toparlasın hem maddi hem manevi olarak :)
Kişisel hijyen için gereken malzemeler Traş takımı, deodorant gibi. Malzemeler gerekli olabilir eğer ev-hastane arası mesafe uzaksa.

 

 

Oda için ise aşağıdaki gibi ufak bir liste var. Ben şahsen süsleme konusunu abartmayı gereksiz bulduğumdan temel olacak şeyleri yazdım ama pek çoğunu almadım ben.

Oda süsleme malzemeleri

Kapı süsü

Dağıtılacak hediyelikler

Masa örtüsü: Hediyelerinizi koyacağınız masa için gerekli.

Pet bardak: Lohusa şerbeti dağıtımı için

Hemşireler için bir paket çikolata/lokum: Baştan memnun etmek önemliymiş :)

Bebek yastığı: Ziyaretçilerinizin altın takması için gerekliymiş

Kağıt peçete

 

 

Bu listem ise buzdolabının üzerine astığım acil durum listesi. İş babalara düşüyor :)  Artık hastaneden çıkarken alınacakların son kontrolünü yapmak için…

Acil durum listesi

Hastane evrakları dosyası

Annenin çantası/cüzdanı

Doğum çantası

Şarj aletleri

Kamera, tablet, fotoğraf makinesi ekipmanları

 

 

Herkese kolay gelsin

Merve