İnstagram'dan gördüğüm bu etkiniğe büyük bir merakla gittik. Zaten uzun zamandır Şileye gitmek istiyordum, iyi bir vesile oldu. Burası aslında Şile Yeryüzü Pazarı! Herşey doğal, herşey bahçeden, herşey al yanaklı teyzelerden, yakışıklı dedelerden...
13 Kasım 2016 tarihinde 4.Tohum takas şenliğindeydim... Tohum takası nasıl yapılır yada neden yapılır gibi pek çok düşüncem vardı. Sonra araştırdım ki yerel tohumların satışı yasakmış:(
Neden hibrit ve ithal tohumlara mahkum bırakılıyoruz gibi deli sorular var kafamda hala... Sorularıma cevap bulabilmiş değilim. Ama bir kaç köylü derneğinin ve gönüllülerin kurduğu bu oluşum görünen o ki Şile Belediyesi tarafından da çok güzel desteklenmiş.
Öncelikle giriş masasında tohumunu kayıt altına aldırmak gerekiyordu. Bizim tohumumuz olmadığı için izledik ancak daha sonrasında hediye olarak aldık tabiki tohumlarımızı.
Şenlikte pek çok etkinlik vardı. En güzel yanı ise çocuklar için ayrı yetişkinler için ayrı etkinliklerin düzenlenmesiydi. Çocuklar çin tohumdan puzzle etkinlikleri, tohum ekme etkinlikleri vardı. Yetişkinler için ise Ekşi mayalı ekmek yapma atölyesi (www.firinimdanekmekler.com sahibi Murat Bey vardı, siteyi mutalaka inceleyin.), nar suyundan smothie atölyesi vardı.
Yukarıda görününen mısır ayıklama makinesi eskiden beri kullanılan çok pratik bir makina, çocukların merakını baya cezbetti. Üstte görünen kazanda ise akşamüstü tarhana kaynatıldı ve herkese ikram edildi.
Biz şehirliler için bal elbette çok kritik bir nokta. Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bu konuyu merkezine almış ve Şilenin köylerinde yapılan, kendi kontrollerinde olan peteklerden yapılan balları satıyorlar. İsterseniz www.silebal.com dan bu güzel ballardan sipariş verebiliyorsunuz. Sadece bal değil elbette çok çeşitli polenler de mevcut.
Yapılan bir yarışmada ise bu şipşirin polenden kazandım bende:) Haydi siz de bakın bakalım petek çinde ana kraliçe arıyı bulabilecek misiniz? |
Bu tezgah ise her daim oradaymış, sağ tarafta yola dayalı küçük kulubenin bitişiğindeki tezgah. Çok tatlı teyzeler var. Ekşi mayalı ekmekler, reçeller, gözlemeler, börekler, daha neler neler.
Teyzeler her cumartesi akşamı 12 ye kadar börekleri yapıp, sabah 5 te kalkıp bahçeden sebzeleri ve yumurtaları toplayıp Pazar günü 9 da da buraya geliyorlarmış.
Tezgahların üzerinde duran tüplü sacda gözleme yapıyorlar. Yeryüzü pazarına gidecekseniz kahvaltı yapmadan gidin ki bu teyzelerin bol ama çok bol malzemeli gözlemelerinin tadına bakın. Yanına bir de yayık ayranı veriyorlar ki, belki hiç böyle bir ayran içmedim diyebilirsiniz.
Gözleme 7 TL, Yayık ayranı 1 TL Yumurtaları tanesi 1 TL.
Eğer teyzelerden köy tavuğu almak isterseniz 50-75 TL arasında değişen fiyatları varmış. |
Bu tezgah ise her kadını cezbeden bir nokta. Dokuma tezgahı, ham bezin nasıl kaynatıldığı küçük etkinliklerle anlatıldı. Şile bezi yapımı meşakkatli olduğu için pahalı bir çeşit. Bu yandaki fularlar 25 TL, Bluzlar 80-100 TL, Elbiseler 150-200 TL arasında değişiyordu. Ama çk güzellerdi :)
Metre işi satılan kumaşlar ise 50 cm lik kumaşın metresi 15 TL idi. |
Bütün tezgahlarda hediye dağıtılan, gelenlere ikram edilen mutlaka birşeyler vardı, tohumlar, çam fideleri, menekşeler v.s. Benim gitmekten çok mutlu olduğum, içim huzur dolarak ayrıldığım bir gün oldu.
Umarım her sene giderek artan bir takipçi kitlesiyle büyüyen bir hareker olur.
Yerli tohum teşviklenir, kişiler bilinçlendirilir...
Şile de neler yapılır yazım için ise TIKLAYINIZ.