Rüya gibi, akıl almaz bir coğrafya Kapadokya…
Nasıl olsa şurada, kendi ülkemizde istediğimiz zaman gideriz yerdir Kapadokya hep ertelenen… Özellikle karasal iklim sevmeyenler için hep ötelenen bir nokta…
Ailemle bir düğün sebebi ile gitmiştik yıllar önce… Daha sonra Kayseri’de yaşayan kuzenime gittiğimde günübirlik gezmeye gitmiştim… Sonra sonra bloglarda gördükçe özlemim depreşti ve eşim ben hiç gitmedim gideriz bir gün deyiverince, ucuz bir uçak bileti ve bir hafta sonu planına kaldı iş… Gezi planı bizim işimiz neticede : )
Kapadokya inanılmaz bir yer… Jeolojik olarak da dünyada nadir yerlerden, ne kadar şanslıyız aslında ki farkında değiliz. Çünkü Çin’den, Japonya’dan insanlar sırf bu çorak arazileri görmek için geliyorlar biz kendi ülkemizde geri planda bırakıyoruz.
Kısacık bir tatilim var, nasıl bir plan oluşturmalıyım derseniz işte en güzel ve kolay gezilebilir plan budur!
Göreme Açık Hava Müzesi
-30 TL kişi başı (Bu biletle Müzenin dışında bulunan Tokalı Kilise de geziliyor, Müzenin içerisinde yer alan Karanlık Kilise’nin ayrı bir giriş ücreti var, müze kart geçmiyor, kişi başı 10 TL dir.
-Alan çok sınırlı, kilise gezmeyi sevenler için ideal bir yer. İçeride sesli rehber kiralama ücreti ise 15 TL.
Uçhisar Kalesi
-8 TL kişi başı giriş ücreti var.
-Manzaraya çok hakim bir nokta mutlaka gidilmeli, gün batımı manzarası için çok güzel bir nokta.
Zelve Açık Hava Müzesi
-Giriş ücreti 25 TL. Bence Göreme Açıkhava müzesine göre çok daha güzel. Gerçekten büyük bir nokta, her yeri gezeceğim derseniz 1,5 saat alıyor. Tepelik bir alanda olduğu için manzaraya hakim bir noktada yer alıyor.
Paşabağları/ Üç Güzeller
Ücretsiz, Meşhur şapkalı peribacalarının olduğu nokta. 15 dakikanızı alacak bir yer. Zaten yol üzerinde bir yer, mutlaka durup birkaç kare fotoğraf çekin. Şapkaların duruşuna dikkat etmeyi unutmayın : )
Çavuşin Eski Köyü
Ücretsiz (Çavuşin Kilisesi 8 TL), Mutlaka yol üzerinizde kalacak bir nokta, 15-20 dakikada gezilebilir. Kiliseye biz çıkmadık.
Ürgüp Sunset
Giriş ücreti kişi başı 2 TL. Dünyanın en güzel gün batımı diye anlatılıyor. Önünüzde gün batarken arkadaş ay doğuyor. Şarap içmek isterseniz salaş birkaç küçük kafe var. Biraz erken gidip keyif yapmak gerekir.
Kaymaklı Yeraltı şehri
Giriş ücreti Kişi başı 20 TL. Daha önce de gitmiştim ama bu sefer de gittik. İki büklüm geziliyor, astım, bronşit ya da bel fıtığı olanların girmesi yasak. İçeride oksijen oranı gerçekten çok az. Biz birkaç kat kadar indik 10 dakika içinde de geri çıktık. Rehber eşliğinde gezmekte fayda var.
Güvercinlik Vadisi
Devrent (Hayal) Vadisi: gitmediğimiz için bilmiyorum giriş ücretini ama siz gidin.
Bütün bu ücretleri vermemek için ya İş bankası kartınız olmalı ya da Müzekart’ınız.
* İş Bankası/Maximum kartı sahipleri kartlarını Müze giriş kartı olarak kullanabilirler. İlk kullandığınız tarih itibari ile 1 ay geçerlidir.
*Müzekart 1 yıl kullanımlı 40 TL dir.
Maalesef vereceğiniz ücretler bu kadar değil, aracınız ile gidecekseniz buralara hepsi için otopark parası vermek zorundasınız ki 6-10 TL arasında değişiyor. Yada aracınızı bu noktalardan uzak bir yere bırakıp yürüyeceksiniz ki kısa süre için gittiğiyseniz çok muhtemel bir alternatif değil.
İşte canım ülkemde kızdığım iş budur, Müzelere girerken ayrı ücret, içeride rehbere ayrı ücret, otoparka ayrı ücret…
Hangi mevsimde gitmeli?
İlk gittiğimde Temmuz ayıydı, sonra gittiğimde Mayıs, bu gittiğimde ise Ekim… Bence en güzeli Mayıs idi… Ekim ayının 14 ü olmasına rağmen akşamları montlar az geldi, eldivenim olsa takardım : ) Gece gündüz sıcaklık farkı çok ciddi hissediliyor.
Hangi havaalanını kullanmalı?
Ulaşım için uygun 2 havaalanı mevcut. Nevşehir Havaalanı ve Kayseri Havaalanı… Uçak saatlerinin uygunluğu nedeni ile biz Kayseri havaalanını kullandık
Nerede kalmalı?
En güzel lokasyon coğrafi şekillerin yoğunluğu nedeni ile Göreme derim ben. Çavuşin de bir alternatif ancak otel segmenti biraz üstte olduğu için 1 gece için astronomik rakamlar ödemeniz gerekiyor.
Biz instagramda da çok meşhur olan Sultan Cave Suits de kaldık. Her şey mükemmeldi. Hele terası bir harika….
Kaç gün ayırmalı?
Biz bu plana Kaymaklı yeraltı şehrini de dahil ederek 2 günde bitirdik. Eğer çok hızlı gezerseniz bu rota 1 günde de biter. Ancak bir yavaş yavaş keyif alarak koşturmadan gezdik. 2 gün çok idealdi. Ama bütün yeraltı şehirlerini, Ihlara vadisini gezeceğim derseniz 4 gün ayırmak gerekir.
Araç gerekli mi?
Evet maalesef gerekli. Gezilecek noktalar birbirine yakın ancak araç gerekli. Çünkü hepsini toplu taşıma ile gezeceğim derseniz yetişmez. Size hız kazandıracak bir motorlu taşıt gerekli… Atv, motorsiklet, otomobil ne isterseniz tercih sizin. Biz havaalanından araç kiralayıp, dönerken de yine havaalanına bıraktık.
Ne yenir?
Bölgenin meşhur yiyeceği TESTİ KEBABI… Evet yenmeli ama dikkat etmeli. Çünkü ülkemin güzel insanları bununda kolay yolunu bulmuşlar. Tencere pişen yemeği testinin içine koyup getiriyorlarmış : ) Gülmeyin evet bunu yapan çok yer var… Turistler garipler nerden anlasınlar, ama siz sorgulayın. 2kişilik testi kebabı 60-70 TL arasında değişiyor. Genel olarak fiyatlar ortanın sütünde bölgede.
Ne alınır?
Tüf taşından olan bir sürü obje var, tanesi 1 TL, 2 tanesi 5 TL gibi ücretlere satılıyor. Bunların tek bir kalıpla fabrikasyon işler olduğu unutulmamalıdır. El yapması, gerçekten el işçiliği olanlar zaten fiyatlarından kendilerini belli ediyorlar. Avanos’tan seramik tabaklar, çanaklar alabilirsiniz mutlaka sıkı pazarlık yapın. Turist fiyatlarından almaya kalkmayın, yoksa 1 tabağa 100 TL verip çıkarsınız : )
Balon ücretleri ne kadar?
Ehh işte o biraz pahalı : ( Kişi başı 70-100 euro arasında değişiyor. Birçok firma var, balonun özellikleri, kişi sayısı gibi hizmetlere göre fiyat değişiyor. Sabah 05.00 de sizi otelinizden alıyorlar, 06,00 gibi havalanıp, 07,30 gibi iniyorlar ve sonrasında yine otelinize geri bırakıyorlar.
Ben yükseklik korkumdan dolayı binmedim, korkmasam biner miydim onu da bilmiyorum. Biz otelin terasından 06,30 da kalıp izlemeyi tercih ettik. Bence daha keyifliydi ; )
Teşekkürler
Merve