Zeytin ağacı her bölgeyi her iklimi sevmeyen bir ağaçtır ve Dünya'da sadece 33 ülkede yetişmektedir. Akdeniz'e kıyısında olan 16 ülkede ekonomik faydası en fazladır.
Dünyada önemli zeytin üreticisi ülkeler İspanya, İtalya Yunanistan, Türkiye, Tunus, Portekiz ve Fas'tır. Genel olarak dünyadaki sıralamamız ise 4. Sıradır. Ancak son yıllarda meydana gelen iklim değişimleri nedeni ile 5. Sıraya geriledik. Madem bu kadar çok zeytin ağaçları var ülkemizde bakalım biz neler yapabiliriz.
Zeytin Ağaçlarının sırrını önceki yazılarımda okuyabilirsiniz. Tık Tık...
Kullanım alanları zeytin zeytinyağı ve zeytin yaprağı olarak 3 e ayrılır.
Zeytin: Büyük şehirlerde ham halini pek bulunmasak da Ekim - Kasım aylarında Ege ve Akdenize giderseniz her köşe başında karşınıza çıkabilir. Yapım tekniği basit olsa da tecrübe isteyen bir imalat… Çizik yada kırma yapma teknikleri birbirinden farklı hatta bölgeden bölgeye birçok farklı teknik olsa da temeli zeytinleri suyun içinde bir süre bekletip acısını çıkarmak sonrada tuz ve limonla bekleterek olgunlaşmasını sağlamak… Ancak yapmaya çalışıp ziyan etmek yerine Ege ‘de köy pazarlarına yolunuz düştüğünde köylü teyzelerden çok çok uygun fiyatlara satın almak… Hem köylü teyzelere katkı sunmuş olursunuz hem de 'O' al yanaklı teyzeleri konuşturarak Ege şivesinin güzelliğini yaşayabilirsiniz. Önemli olan zeytin yapılırken kimyasal asitlerin, özellikle siyah zeytinde boyar maddelerin kullanılmamış olması… Teyzelere sorarsanız söylerler… Hatta bakarak siz bile anlayabilirsiniz. Evde yapılan siyah zeytin simsiyah olmaz gri siyah arası alacalı bir rengi olur…Yeşil zeytinde ise kimyasal kokusunun yerine limon kokusu olur… Bu nedenle bilmeyenler ‘kötü zeytin bu der’ ve bakmazlar bile ama siz aynı hataya düşmeyin…
Zeytin yağı: Eğer içinde zeytin olan bir bahçeniz var ise toplayıp zeytin fabrikalarına götürüp sıktırıp kendi zeytinyağınızı elde edebilirsiniz. Yok ise pazarcı teyzelerden zeytin alıp sıktırabilirsiniz ancak çok maliyetli olur… En uygunu yine köylerde profesyonel olmayan köylü teyzelerden satın almak. Köylü teyzelerden almamızın sebebi; onlar kendilerine de aynı yağı kullandıkları için içine kimyasal ya da kötü ürün koymazlar. En iyilerinden saf zeytinyağı ürettirirler… Zaten bizim de aradığımız saf, en iyi üründen yapılmış sızma zeytinyağı… Dikkat edilmesi ve alırken sorulması gereken unsurlar; içinde kimyasal olup olmadığı, soğuk sıkma olup olmadığı, ph değeri ve hangi hasattan yapıldığı… Tercih etmemiz gereken: soğuk sıkma saf zeytinyağı... Yalnız bu özellikteki zeytin yağları öyle marketlerdeki ambalajlanmış zeytin yağları gibi kusursuz gözükmez… Dibinde az miktarda tortu oluşmuş, sarıdan biraz daha koyu renklidir… Yine bilmeyenler ‘bu ne biçim zeytinyağı der’ ve beğenmezler… Aynı hataya düşmeyin...
Not:İnstagram yada facebooktan bana ulaşırsanız size Küçükkuyu’da (Çanakkalen,n nadide bir beldesi) birkaç güvendiğim kişinin numarasını verebilirim, kargo ile gönderiyorlar, fiyatı ise dönemsel olarak değişmekle beraber 11-15 TL/lt arasında.)
Zeytin yaprağı: Her gördüğüm ağaçtan bir tutam yaprak toplayan biri olurum EGE’de… Her İstanbul’a döndüğümde kalbim Ege’de kalır… Şehirlerdeki ağaç yapraklarının üzerinde kalın bir toz tabakası birikirken Ege’deki ağaçların yaprakları parlar üzerinde yıldızlar varmış gibi…
Sokakta yürürken bile önünden geçersiniz zeytin ağaçlarının Ege’de… 3-5 derken bakarsın her yürüyüş yaptığında dolar cebin o ince narin mis kokulu yapraklarla…Önemli olan egzos gazlarının etki etmemiş olması… Yani ana yolların kenarındaki ağaçlardan değil de mümkünse dağlardaki, köylerdeki ağaçlardan toplamak… Topladıktan sonra temiz olduğuna güvenmiyorsanız yıkabilirsiniz (ama bu kuruma süresini uzatacaktır.) Sonrasında tamamen doğal yollarla kurutuyoruz. Evinizde kullanılmayan bir kenara biz bezin üzerine serin yaprakları ve 10-15 gün kadar bekletin. Arada bir gidip karıştırın hava almasını sağlayın yeterli…
Eğer toplamak gibi bir imkanınız yoksa aktarlarda satılıyor oradan alabilirsiniz. Ya da söyleyin bana ben size gönderiyim :) Bakalım zeytin yaprağından çaylar nasıl yapılıyormuş…
Zeytin yaprağı çayı: 2 tutam kurumuş zeytin yaprağını 2 bardak su ile 3-5 dk demleyin, sonra ocağı kapatın ve ılımaya bırakın… Biraz acımsı bir tat olacaktır. Limon ile tatlandırabilirsiniz ancak şeker eklemeyin… Uzmanlara göre günde 2-3 bardak içilmesi gerekiyormuş tansiyonu dengelemek için.
-Yüksek tansiyonu dengeler, toksinlerin atılmasını kolaylaştırır, virüslerden korur ve bizi beklide en çok ilgilendiren madde YAĞLARIN ERİMESİNE YARDIM EDER…
- İlaç sektöründe çok kullanılan zeytin yapraklarını ilaç kullanmak zorunda olmayı beklemeden aklınıza geldikçe içebilirsiniz. Alıştıktan sonra tada da fena değil hani ;)
Zeytin ve türevlerinin faydaları
-Zeytin yaprağının özü, kremden şampuana her türlü bakım ürünlerinde kullanılmaktadır.
-Zeytin yapraklarında bulunan kalsiyum, genel zararlı olan virüsleri, bakteri ve mantarları yok etme özelliğine sahiptir. Zeytinin mide asitini azaltarak, gastrit ve ülserlere karşı koruyucu özelliği bulunmaktadır.
- Zeytinde A, D, E ve K vitaminleri bulunuyor. Kansere karşı da koruma sağlayan zeytin, kanser tümörlerini engelliyor ve vücudu koruyor. Zeytin, egzamayı ve saçların dökülmesini de engelliyor. Zeytinin içeriğindeki E, A, D ve K vitaminleri çocuklarda kemik ve diş gelişimine yardımcı oluyor, kalsiyum kaybını engelleyerek kemikleri de güçlendiriyor. Karaciğer dostu da olan zeytin, sindirim bozukluklarına, safra kesesi taşlarına ve sarılık gibi hastalıklara faydalı olduğu bilimsel çalışmalar sonucunda kanıtlanıyor.
-Zeytinyağının, kanda dolaşan LDL adlı kötü kolesterol düzeyini düşürdüğü, HDL adlı faydalı kolesterol seviyesini ise yükselttiği görülmektedir. Kalp, damar hastalarına ilaç olarak tavsiye edilmektedir.
-Kalp kasını güçlendirdiği, kolesterole, kan şekerine, yüksek tansiyona iyi geldiği deneylerle sabit olup, tıbben ispatlanmıştır. Virüslerin kendilerini kopyalamalarına engel olarak her türlü hastalıkla etkin mücadele kabiliyeti kazandırır.
-Etkin olarak zeytin yaprakları ateş düşürücü özellik taşırlar.
- Zeytin yaprağı kırışıklık azaltıcı bir etkiye sahiptir. Güneşin zararlı etkilerinden korumaya yardımcı olur. Aynı zamanda selülit giderici olarak kullanılmasında yarar vardır. Yaşlanmayı geciktirir.
-Zeytin yaprağı çayının çok düşük dozajda alınması bile grip, nezle gibi virüs temelli rahatsızlıklarda çok etkili olduğu tıp alanında yapılan çalışmalarla ortaya konulmuş ve ispatlanmıştır.
Hoşçakalın
Merve...