default_mobilelogo

Daha önce papatya çayı ile deneyimlerimi aktarmıştım size işte bu güllerde aynı zamanda toplandı Ege’nin bol oksijenli dağlarından…

Aslında Osmanlı tarihinden bu yana kültürümüzde çok kullanılan bir bitkidir Gül… Ramazan ayı ile özdeşleşen gül reçeli, kiminin çok sevdiği kimininse hiç sevemediği gül suyu düşünsenize kaç kere çıktı karşınıza bu güne kadar…

Son zamanlarda ise yeni akım ‘Gül Çayı’… Özellikle tatil yörelerinde küçük paketlerinin (30-40 TL ) satıldığı, aktarlarda uçuk fiyatlara bulabileceğiniz gül çayına o kadar servet ödemenize gerek yok aslında…


Evde bile yetiştirebileceğiniz Kokulu Isparta gülleriniz olsun yeter… Tek dikkat etmeniz gereken nokta ise: Motorlu taşıtların gazlarına maruz kalan yerlerden toplamayın yeter.


Tatilde, yazlıklarda, köylerde yetişen her gülden olabilir bence.. Özellikle tomurcuk olsun diye ısrar etmeyin güllere de yazık…


Ben Küçükkuyu’da babamın kendi elleri ile yetiştirdiği gülleri tercih ettim… Tomurcuk olanlarına kıyamadığım için bol yapraklı dökülmek üzere olanları bir poşetin içine topladım. Üzerinde böcek örümcek v.s. olmamasına dikkat edin. İsterseniz yıkabilirsiniz ama ben temizliğine ve böcekleri ayıkladığıma güvenerek yıkamadım. Sadece en dıştaki kalın yaprakları ayıkladım okadar.

Geri kalan işlem ise temiz bir bezin üzerine serip aynı papatyada olduğu gibi kendi kendine kurumaya bırakmak. Güneş almayan serin bir odada 10- 15 günde kuruyor.

 


İşte size hem  kendi ellerinizle hazırladığınız, hemde temizliğine güvendiğiniz hemde hiçbir ücret ödemediğiniz kuru gül yapraklarınız hazır.

Gül çayının tarifi ise; sizin damak tadınıza ve kuruttuğunuz gül yapraklarınızın aroması ile ilgili… Ben bir bardak kaynar suya bir tutam kadar yaprak atıyorum , aroması az gelirse biraz daha atıyorum. Suyun rengi sarı-pembe kıvamına gelene kadar yaklaşık 5-7 dk. Bekletiyorum. İsteğinize göre karanfil ya da tarçın ile daha da aromatik bir hale getirebilirsiniz.

Günde 1 bardaktan fazla alınırsa ve soğuk suya koyup kaynatırsanız bağırsakları fazla çalıştırdığı için müsil etkisi gösterebilir. Haberiniz olsun…




Gül çayının faydaları

- Sakinleştirme ve dinginleştirme, pozitif ruh haline geçişi kolalaştırma etkileri yapıyor.
- Gül çayının boğaz enfeksiyonuna ve öksürüğe iyi geldiği biliniyor.
- Bunun yanı sıra bulantıya iyi geliyor ve serinletme amaçlıda kullanılıyor.
- Bağırsakları çalıştırıp, düzenlenmesi yardımcı oluyor.
- Uykuya geçiş süresini hızlandırıyor.



Araştırmalara göre herhangi bir zararı tespit edilmemiş ancak kronik rahatsızlıkları olanlar ve hamileler lütfen doktorlarına danışarak tüketsinler.