Güzelyurt ve Lefke bölgesi yani KKTC nin sol bölümü; narenciye bahçeleriyle ünlü, mis kokan turuncu bir yer.
Çilek bahçeleri de çok fazla bu bölgede. Hatta 10 TL karşılığında bahçeden toplamanıza ve yemenize de izin veriyor köy halkı. Yolda giderken camınızı açıp, bu güzel havayı koklamayı unutmayın derim. Girne’den bu yöne gelirken asıl amacımız aslında burada denize girmekti ama denize girecek bir yer bulamadık :/ Biz de listemizde olan noktaları gezdik.
Güzelyurt Arkeoloji ve Doğa Müzesi, St. Mamas Manastırı ve İkon Müzesi
Müzeler adada genel olarak 17,30-18.00 de kapanıyor. Güzelyurt Arkeoloji ve Doğa Müzesinin kapanmasına son 15 dakikada gittiğimiz için görevli bizden para almadan hızlıca tur atmamıza izin verdi. Ama manastırı gezdirmedi. Bu nedenle erken gitmekte fayda var.
İkon müzelerine ise genel olarak pek anlam veremediğim için bana pek bir şey ifade etmedi ama bir çok kişiye dünyaları ifade edecektir çünkü fazlaca parça var.
MAVİ KÖŞK
Girne’den Güzelyurt yönüne doğru giderken Çamlıbel beldesinde yer alıyor Mavi Köşk. Nedense bende nefrette dahil olmak üzere hiçbir his uyandırmadı bu köşk. Eğer çok zamanınız varsa gidin diyebilirim ama bence elzem bir yer değil.
Mavi Köşk, askeri bölge içinde ziyarete açık olan bir bölgede yer alıyor. Giriş ücreti 3 TL. Geziyi gruplar halinde askerler yaptırıyor. Hepsine bir text verilmiş ve ezberletilmiş, her asker aynı cümleleri söylüyor. Türkiyeden ‘Canım anavatanım, Güzel Türkiyem’ diye bahsediyorlar…
İtalyan asıllı rum olan Paulo Paolides tarafından 1957 yılında yaptırılmış, ince detayları olan bir köşk. Silah kaçakçısı ve ada üzerinde yapılan kirli oyunların başrollerinde kendisi. O zamanlarda halk sefalet içinde yaşarken kendisi burada sefa içinde yaşamış. Evi gezerken anlıyorsunuz ki adam biraz obsesif aslında. Her odanın rengi ve konsepti farklı. Hiç deprem olmayan bir adada olmasına rağmen, deprem habercisi bir obje var.
Harekât sırasında İtalya’ya kaçmak zorunda kalıyor ve mafya toplantısında öldürülüyor.
Aslında evi ilginç yapan şey, birçok kaynakta yer alan kaçış tünelleri… Rivayetlere göre; evin her odasında farklı bir yöne giden kaçış tünelleri varmış. Limana gelen silahlar bu tünellerden sevk ediliyormuş. Ancak Paolides kaçarken tünelleri patlattığı için hiçbirine ulaşılamamış. Ama askerler böyle birşey olmadığını söylediler. Hangisi doğru bilemedim.
Maalesef evin için fotoğraf çekmek yasak o nedenle resmi web sitesinden görebilirsiniz resimleri.
Yaklaşık 1-1,30 saatimizi aldı bu gezi.
Gezilecek diğer noktalar ise;
-Soli Harabeleri
-Vouni Sarayı
-Lefke Osmanlı Dönemi Evleri
Daha Detaylı bilgi için;
http://www.guzelyurtbelediyesi.com/
http://www.turizmtanitma.gov.ct.tr/
Hoşçakalın...
Kıbrıs gezisinin devamı için;
-Kuzey Kıbrıs- Gazimağusa/Kapalımaraş