default_mobilelogo

Ev yoğurdu yapmayan kalmamıştır artık diye düşünüyorum. Her şeyin güvensiz olduğu bir dünyada en güzeli ‘kendinyap’ felsefesi…

Ev yoğurdunun nasıl yapıldığına dair yazımı okumak için TIKLAYINIZ… 2 sene önce bu yazıyı yazarken ‘Sağlıklı Nesiller İçin Ev Yoğurdu’ demiştim. Şimdi ise daha sağlıklı nesiller için ‘Probiyotik Ev Yoğurdu’ diyorum.

İlk mayalama işlemine başladığımda seramik büyük çorba kasesinde mayalıyordum, sonra küçük küçük kaplara porsiyonluk yapmaya başladım, şuanda ise kavanozlara mayalıyorum. Siz yeter ki isteyin ve uygun ortamı sağlayın, heryerde mayalanır yoğurdunuz.

Probiyotik tozu ile tanışmam ise çok yeni… Ev yoğurdu iyi güzel ama probiyotik açısından zayıf kalıyordu. Kronik bağırsak problemleri yaşamaya başlayınca doktor tavsiyesi yoğurduma probiyotikleri keşfettim.

 

Nedir bu Probiyotikler

Dünya Sağlık Örgütüne göre probiyotikler; insanlarda hastalığa neden olmayan ve organ florasını yenileyebilen ve hastalığa neden olan fırsatçı bakterileri negatif şekilde etkileyebilen mikroorganizmalardır.

Probiyotikler yaşayan mikroorganizmalardırlar, yeterli miktarda olduklarında yaşadıkları vücuda fayda sağlarlar, diğer zararlı bakterilerin tam tersine hem sindirim hem boşaltım sistemimizin daha iyi çalışmasından sorumludurlar ve özellikle K vitamini gibi bazı önemli vitaminlerin üretimini bedenimiz içerisinde sağlamayı devam ederler. Diyor çeşitli kaynaklar.

Bu nedenle hayatımıza mutlaka dahil etmemiz gerekiyor, özellikle stresin beyinden sonra ilk olarak bağırsaklara etki ettiğini düşünürsek ve büyük şehirlerde yaşıyorsak…

Yani Probiyotikler dost bakterilerdir. Bağırsak florası açısından çok kritikler. Önemli olan, mideden bağırsaklara kadar sağlıklı bir şekilde ulaşıp kolonilerine katılmalarını sağlamaktır. Bunun içinde birkaç yol var:  Kefir, Yoğurt, Elma Sirkesi

*Kefir yapımına da başladım ancak henüz başaramadım :) En kısa zamanda paylaşacağım.

Probiyotik Yoğurt Yapımı

Normal yoğurttan tek farkı, içine kattığımız katkı... Çok meşakkatli olarak düşünmeyin yani...

Probiyotik katkıları eczanelerde damla şeklinde ve toz halinde tekli şaselerde ya da marketlerdeki probiyotik tozları olarak satın alabilirsiniz.

Bana en kolayı Migrosta da satılan Danem markasının toz paketleri geldi. Markayı araştırdığımda da güvendim kendilerine. Isparta da öğretim üyeleri kontrolünde üretim yapılıyormuş. Tamamen yerli olması diğer artı özelliği ve İnstagram sayfalarından soru sorduğumda bile cevap verdiler sağ olsunlar.

Linkten ulaşabilirsiniz. http://kefirnatural.com/urunlerimiz-kefir/

 

Yapımına gelirsek; kutunun içinden çıkan kağıtta herşey çok gzel detaylı anlatılmış.

Öncelikle yarım çay bardağı süte 1 paket prbiyotiği ekleyip, 6 saat kadar aktifleşmesini bekliyoruz. Sonrasında elimizde olan karışımla (süt kıvamında oluyor) 2 kg. süt mayalayabilirsiniz. Ben süt olarak da İçim günlük süt kullanıyorum. Gördüğünüz gibi kavanozlarda gayet katı bir yoğurt oldu.

 

Siz de yaparsanız yorum bölümüne not bırakmayı unutmayın.

 

Kolay gelsin...

Merve