default_mobilelogo

Ense Kalınlığı testi, ilk trimester tarama testi, 11-14 hafta tarama testi, double test gibi birçok ismi var. Anlayacağımız dilde ise; Down Sendromu testi!

Öncelikle ikili test, bir TARAMA TESTİ ve sadece risk grubunda olup olmadığınızı ölçüyor. En sık rastlanan trizomi 21 (Down sendromu) ve Trizomi 18 (Edwards sendromu) taraması yapıyor, test sonunda size 1/1000, 1/300, 1/200 gibi oranlar veriyor ve sonuçların güvenilirliği %100 değil. Çıkacak sonuca göre TANI TESTLERİ yaptırabilirsiniz, bu noktada doktorlar kararı size bırakıyorlar.

 

Doktora ya da hastaneye göre uygulamalar değişiyor, kimi ikili test yaptırmadan üçlü test yaptırıyor, kimi hiçbirini yatırmıyor, kimi de param çok tarama testi değil de tanı testi yaptırırım diyor. Doktorunuza ve size kalmış bu kararlar.

Ama benim bildiğim kadarı ile Devlet kurumlarının mutlaka yaptığı bir test bu. Devlet kurumları ücretsiz yaparken, özel hastanelerde fiyatlar biraz daha yükseliyor tabiki…

İkili Test Fiyatları

Acıbadem Hastanesi: 270 TL (Allianz Anlaşmalı Fiyat)

Memorial Hastanesi: 235 TL (Allianz Anlaşmalı Fiyat)

Lab İstanbul:150 TL (SGK Anlaşmalı Fiyat)

Devlet Hastanelerinde ücretsiz.

 

Ben doktorumun yönlendirmesi ile önce ikili testi yaptırdım. Risk grubuna göre daha sonra karar veririz Tanı testi yaptırıp yaptırmamaya dedik.

İkili test: Normal ultrason cihazı ile ya kendi doktorunuz yada Perinatolog tarafından yapılıyor. Önce kalp sesi düzeni, ense kalınlığı, burun kemiği, kan akımı düzeni gibi verileri kontrol ediliyor. Sonrasında da kan veriyorsunuz ve iki değere bakılıyor. Sonra bunların sonuçları harmanlanıyor ve risk grubunuz tespit ediliyor.

 

Tanı testleri ise Amniyosentez, CVS gibi daha az maliyetli ama bebeğe zarar verme ihtimali olan testler, ya da daha maliyetli (hatta çok maliyetli) sadece kan testleri ile ölçümlenen Harmony, nifty testleri.

Ben eğer risk grubunda çıksaydım Amniyosentez, CVS gibi bebeğe müdahele edilen testlerden öte, diğer kan testini tercih ederdim ki B planı olarak fiyatlarını da araştırdım.

Harmony Test Fiyatı

LAB İSTANBUL

Harmony Test

Kan alındıktan sonra Amerika’ya gönderiliyor.

Sonuçlar 15-20 günde çıkıyor.

2100 TL+KDV

eLAB

Harmony Test

Test Türkiye yapılıyor

1975 TL

Biogen

Prenatest

Kan alındıktan sonra Almanya’ya gönderiliyor.

Kanınızı evinizden almaya bile geliyor hemşireler.

Sonuçlar 15-20 günde çıkıyor.

Kurumsuz hasta:2500 TL

Özel sigortalar ile anlaşmalı fiyatı:2000 TL (Kredi kartına 4 taksit)

Nakit:1900 TL

Acıbadem Hastanesi

Harmony/Nift Test

2750 TL

*Bilgiler Ocak 2017 tarihinde telefonda alınmış fiyatlardır, herhangi bir fiyat garantisi temin etmemektedir, sadece bilgi amaçlı paylaşılmıştır.

 

Fiyatlar bu şekilde, risk grubunda çıksaydım eğer evet muhtemelen yaptıracaktım bu testlerden birini, çünkü içim rahat etmeyecekti ama araştırıp öğrendikten sonra biraz vazgeçtim de açıkçası…

Neden mi? Çünkü sadece en sık görünen 2 hastalık inceleniyor, bunların haricinde bir hastalık da olabilir testi yapılmayan… Hem bu testlerde hiçbir şey çıkmasa da doğum esnasında bir şey olabilir ya da başka bir şeyler… Sadece iki test üzerinden gitmek ve bazı kararlar vermek çok mantıklı gelmedi ama yürek işte… Dayanamıyor sağlıklı bir evlat istiyorsun…

 

Bu süreç herkeste aynı geçmeyebilir tabiki ama bende biraz sancılı geçti… Ruhsal olarak çok gelgit yaşadığım, bunaldığım, bir sürü yayın okuduğum, gereğinden fazla bilgi edindiğim bir dönemdi. Kabuslar gördüm, işime konsantre olamadım, evham yaptım, korktum, ağladım… Amniyosentez, CVS, NİFTY testi, Hormny Testi v.s. hepsine dair bilgim var artık.

Neden bu kadar korktum derseniz: Down sendromlu/otizmli çocuklar hep çok güzel, çok cana yakın, çok içimden biri olarak gelmiştir bana. Sokakta gördüğüm zaman mutlaka gider konuşur, bir etkileşim sağlarım bu özel çocuklarla. Hep çok sevdim onları, aramızda müthiş bir bağ ve elektrik olduğunu hissettim. Düşündüm ki ben bu çocuklarla bu kadar iyi bir bağ kuruyorsam belki de Allah benim çocuğumu da ‘O özel’ çocuklardan kılacak, bu enerjiyle beni yüklemesinin sebebi belki de bu! Ama hiç düşünmedim ailelerin yaşadığı hüznü bugüne dek… Ne zorluklarla o yaşa getirdiklerini, maddi manevi yaşadıkları zorlukları… Bugünlerde hissediyorum, anlıyorum bunları… Ve işte bu sebeplerle çok korktum! Sonra bir gün dedim ki! Her şey Allah’tan! Sağlıklı bir çocuk dünyaya getirsem bile hiç beklemediğim bir sağlık sorunu yaşayabilirim, kaybedebilirim ya da hiç doğuramayabilirim. Böyle yapma Merve dedim ve kendime geldim. Ama bu düşünceler içinde 7-8 günüm geçti… Boğuldum bazen, yoruldum da… Ama sonra tevekkül ve bir rahatlama…

 

Sen de sevgili hamile kardeşim, sen de korkuyorsan korkma! Korkarak hiçbir şeyi önleyemiyoruz aksine negatif enerji yayıyoruz, olmaz dediğimiz şeyleri bile yaklaştırıyoruz kendimize… Boş vermeyi öğrenelim hep beraber biraz ne dersin :)

 

Umarım herkesin tüm testleri güzel çıkar, herkes sağlıkla kavuşur yavrusuna

 

Güncelleme: Test sonucu bir haftasonra 1/10000 çıktı ve içim ferahladı :) Darısı herkese…

 

Merve